Automotive

Duurzame auto komt naar provinciehuis in Haarlem

Studenten van TU Eindhoven ontwikkelden duurzame, elektrische auto Zem

Duurzame auto komt naar provinciehuis in Haarlem

Haarlem,
Op 6 april 2023 komt de ‘auto van de toekomst’ naar het provinciehuis in Haarlem. Studenten van de TU Eindhoven ontwikkelden een elektrische auto Zem, wat staat voor Zero Emission Mobility.

Duurzame auto

Deze duurzame auto is grotendeels gemaakt van 3D geprinte onderdelen, rijdt op zonne-energie en heeft een filter waarmee CO2 uit de lucht gehaald kan worden. De provincie juicht innovaties zoals Zem toe, omdat het de CO2-uitstoot vermindert en daarmee bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen en het leefbaar houden van Noord-Holland.

Versnellen inzet slimme technieken

De studenten die auto Zem ontwikkelden, hebben als doel om verduurzaming van de autobranche te bevorderen en roepen autofabrikanten op de gebruikte techniek toe te passen. De provincie onderschrijft dit belang en nodigt partijen uit haar netwerk uit, die dit proces kunnen versnellen.

Slim, schoon en veilig reizen

Het is nu al druk op de Noord-Hollandse wegen en er komen veel woningen bij. Als het reisgedrag niet verandert, betekent dat 40% meer verkeer met niet alleen meer files tot gevolg, maar ook een stijging van de CO2-uitstoot. De provincie Noord-Holland stimuleert mensen zoveel mogelijk slim, schoon en veilig te reizen. Dat betekent bij voorkeur lopend, op de fiets of met het openbaar vervoer naar plaats van bestemming. Ook voertuigen worden steeds schoner, maar zijn nog lang niet allemaal CO2-neutraal. Personenauto’s zijn verantwoordelijk voor de meeste uitstoot van alle transporten. Met de slimme techniek kan het filter in auto Zem jaarlijks 2 kilogram uit de lucht halen. Dat staat gelijk aan 10% van wat een boom kan opvangen in een jaar.

Vorig bericht Google start inschrijvingsperiode voor Community Grants 2023
Volgend artikel Glaspoort legt glasvezel aan in Kortenhoef

Nu op WijNoordHolland