Energie

Gasprijzen blijven stijgen en vraag naar warmtebronnen ook

Alternatief voor verwarmen met aardgas is slim groen warmtenet

Gasprijzen blijven stijgen & vraag naar warmtebronnen ook

Haarlemmermeer,
Door de crisis met Rusland dreigt aardgas onbetaalbaar te worden. Ook moeten we wereldwijd de CO2-uitstoot drastisch verminderen. In Nederland staan we voor een enorme uitdaging om te stoppen met aardgas voor de verwarming van onze huizen en  van het water en voor het koken. Er wordt al volop gekeken naar andere technieken om te verwarmen. Polderwarmte peilt van half september tot half november of er interesse bestaat voor de ontwikkeling van een warmtenet voor Zwanenburg.

Slim groen warmtenet

Een van de alternatieven voor verwarmen met aardgas is een slim groen warmtenet. Een warmtenet is een goed geïsoleerd ondergronds buizenstelsel waar warm water doorheen loopt. Het gescheiden watercircuit wordt niet gemengd met het drinkwater. Het warme water komt het huis binnen via een warmtewisselaar in de warmteset. Hiermee wordt niet alleen de centrale verwarming verwarmd, maar ook het water om te douchen of voor de afwas. De warmteset vervangt de Cv-ketel en gasmeter. Voordelen van een warmtenet zijn onder andere lagere energiekosten, makkelijk inpasbaar in de woning, geen onderhoudskosten en een verbetering van het energielabel van de woning.

Interessepeiling Zwanenburg

Polderwarmte biedt inwoners van Zwanenburg de mogelijkheid om interesse te tonen voor een aansluiting op hun slim groen warmtenet. Zo kunnen bewoners straks beschikken over duurzame en toekomstbestendige warmte waar geen aardgas meer voor nodig is. Als er nu voldoende bewoners geïnteresseerd zijn in een aansluiting op het warmtenet, wil Polderwarmte na overleg met de gemeente, in 2024 starten met de aanleg. Daarom wordt de komende tijd veel voorlichting gegeven en houdt Polderwarmte een interessepeiling in Zwanenburg. Alle bewoners krijgen de mogelijkheid om vrijblijvend interesse te tonen in een eventuele aansluiting op het slim groen warmtenet.

Vorig bericht Project Haarlemmermeer genomineerd voor Hein Roethofprijs 2022
Volgend artikel Xebia benoemt Ellis de Haan tot COO in managementteam

Nu op WijNoordHolland