Cao

‘Hema zet belangen eigen mensen opnieuw in de uitverkoop’

'Hema wil eigen regelingen opleggen aan werknemers'

FNV: Hema zet belangen eigen mensen opnieuw in de uitverkoop

Boos en teleurgesteld. Dat is de FNV over het besluit van Hema om niet met de vakbond te onderhandelen over nieuwe aanvullende arbeidsvoorwaarden voor zijn werknemers op de cao Retail Non-Food, waar zij vanaf 1 januari onder vallen. De winkel heeft dinsdag bekendgemaakt dat het eigen regelingen zal opleggen aan zijn mensen.

Daniëlle Wiek, bestuurder FNV Handel: “Op de dag dat Hema het land op z’n kop zet door seksspeeltjes te gaan verkopen, gooit de winkelketen de belangen van zijn werknemers voor de zoveelste keer in de uitverkoop. Het is de arrogantie ten top.”

‘Eén van de slechtste cao’s’

De Hema-cao loopt af op 31 december. Daarna vallen de werknemers onder de cao Retail Non-Food, die geldt voor de hele winkelsector. Volgens Wiek wil Hema wel met de bonden praten, maar alleen om de overgang naar de sector-cao te regelen. “Daar pas ik voor. Die cao is één van de slechtste cao’s van het land. Wij onderhandelen niet over verslechteringen.”

Bedrijf kan voorwaarden toekennen en intrekken

Het is dus erg belangrijk volgens de FNV dat zij en andere onafhankelijke bonden betrokken worden bij afspraken over aanvullende arbeidsvoorwaarden op deze cao, zoals een hoger salaris, extra verlofdagen, een betere toeslagenregeling en feestdagenuitkering. Als dat niet gebeurt dan kan Hema volgens de vakbond, tijdelijk extra voorwaarden toekennen en weer intrekken als het daarmee zijn aandeelhouders tevreden wil stellen.

Veel lager salaris

In 2019 besloten om nieuwe medewerkers een veel lager salaris toe te kennen. Hema heeft met de ondernemingsraad ook gesproken om een arbeidsvoorwaardenregeling (AVR) af te sluiten, maar dat wilde de OR niet. Wiek: “Allemaal voorbeelden van hoe slecht Hema met zijn mensen omgaat. Sinds 2021 is al bekend dat Hema onder de sector-cao gaat vallen. Hema heeft zijn werknemers daar nooit over geïnformeerd en hen steeds in de waan gelaten dat het bedrijf waarde hecht aan een eigen cao voor Hema. Niets is minder waar.”

Niet zomaar tekenen

De FNV roept medewerkers op om niet zomaar in te stemmen met een ander arbeidsvoorwaardenpakket. Wiek: “Als Hema hierom vraagt – en dat gaan ze een keer doen – teken die verklaring dan alsjeblieft niet; niet als je niet 100% zeker weet waarvoor je tekent. Wij raden mensen aan om altijd eerst contact met ons op te nemen. We hebben te vaak gezien dat in dit soort gevallen de werknemers aan het kortste eind trekken.”

9.000 werknemers

Bij Hema werken zo’n 8.500 mensen in de winkels en distributiecentra. Verder 500 op het hoofdkantoor in Amsterdam.

Vorig bericht Slimme oplossingen van Resideo maken installateurs helden van energiecrisis
Volgend artikel The sharing group start nieuwe deel-financiering

Nu op WijNoordHolland