Mobiliteit

Flix en Scania kondigen langdurige samenwerking aan

Tegen 2025 willen Flix en Scania tot 50 touringcars uitrusten met Bio-LNG-technologie

Flix en Scania kondigen langdurige samenwerking aan

Tegen 2025 willen Flix en Scania tot 50 touringcars uitrusten met Bio-LNG-technologie, die door de buspartners van Flix in het FlixBus-netwerk worden gerund. Met deze samenwerking willen Flix en Scania het gebruik van biogas voor busreizen geleidelijk uitbreiden, met een verwachte CO2-emissiereductie van ongeveer 80% voor touringcars die volledig op Bio-LNG rijden.
Vloottransitie is een belangrijk thema in Flix’s langetermijnstrategie voor decarbonisatie, met 2040 als een vast doel om volledig CO2-neutraal te rijden in Europa.

Ter gelegenheid van de Europese Mobiliteitsweek 2023 kondigen Flix en Scania een langdurige samenwerking aan om duurzamere langeafstandsreizen mogelijk te
maken. De twee bedrijven zien deze samenwerking als een kans om de groene transitie in mobiliteit te versnellen door nieuwe oplossingen te ontwikkelen en de benodigde infrastructuur plannen te beïnvloeden. Als eerste doelstelling willen de twee bedrijven tot 50 LNG-touringcars (Liquefied Gas) van de Flix-
buspartners in hun vloot uitrusten. De gebruikte technologieën, ontwikkeld en geproduceerd door Scania, zijn ontworpen om het gebruik van LNG en Bio-LNG (LBG) te combineren en daarmee de overgang naar de meest duurzame gasoplossing te versoepelen.

Verschillende brandstofmixen van bio- en fossiele oorsprong

In de beginfase van het project zullen de bussen rijden op verschillende brandstofmixen van bio- en fossiele oorsprong. Het doel van het project is om het aandeel bio-LNG (LBG) uit organisch afval in dergelijke mengsels geleidelijk te vergroten totdat de touringcars volledig op bio-LNG rijden, wat
resulteert in een verwachte CO2-emissiereductie van gemiddeld ongeveer 80%. Dit doel past in het
kader van Flix’ langetermijndoelstelling van koolstofneutraliteit.

De bouw van deze bussen is naar verwachting eind 2025 afgerond. Irizar, een wereldwijde bus- en touringcarfabrikant, integreert de Irizar i6s Efficient met het Scania-chassis.

Scania’s eerdere ervaring met biogas bussen heeft het al mogelijk gemaakt om de CO2 uitstoot sterk te verminderen in vergelijking met diesel, samen met het verlagen van het geluid, terwijl nog steeds wordt vertrouwd op het vermogen en koppel van gelijkwaardige dieselmotoren. Deze voordelen
maken biogas een haalbare en circulaire optie voor bedrijven die lange afstanden afleggen en die hun duurzame prestaties willen verbeteren.

Terwijl steeds meer exploitanten in het lokale openbaar vervoer zich aansluiten bij de strijd tegen klimaatverandering door schone energiebronnen te omarmen, is er nog steeds geen technologie die emissievrij busvervoer over lange afstanden mogelijk maakt. Daarom wordt het steeds belangrijker voor bedrijven in die industrie om het probleem van verkeersvervuiling aan te pakken en effectieve manieren te vinden, zoals biogastechnologieën, om hun CO2-voetafdruk te verkleinen.

Rioolwater en afval hergebruiken om brandstof te produceren

Het gebruik van biogas heeft verschillende voordelen, zowel op milieu- als op sociaal en economisch vlak. Deze groeiende markt creëert banen en door rioolwater en afval te hergebruiken om brandstof te produceren, verbetert het de energiezekerheid, waardoor biogas zich onderscheidt als een circulaire, duurzame oplossing die de samenleving als geheel positief kan beïnvloeden, bovenop de exploitanten zelf vanwege de lagere operationele kosten.

Daarom kan biogas een essentieel instrument zijn voor het koolstofvrij maken van zwaar transport, maar ook voor de algehele duurzaamheid van de sector zelf. Dit is in overeenstemming met de allesomvattende ESG-visie die Flix en Scania delen, een visie die niet alleen de milieuaspecten
behandelt, maar ook de sociale en economische impact van iemands overkoepelende bedrijfsactiviteiten.
In overeenstemming met zijn technologieneutrale houding, samen met biogas, onderzoekt Flix momenteel ook andere oplossingen voor langeafstandsreizen om samen met zijn buspartners te implementeren.

Fabian Stenger, Chief Operating Officer bij Flix, licht toe: “We willen graag elke haalbare kans aangrijpen om onze ecologische voetafdruk op het milieu te verkleinen, waarbij de transformatie van het wagenpark cruciaal is. Scania is een uiterst waardevolle partner voor Flix en onze bus operators, die het bedrijf in verschillende landen aanvoeren, en we zijn blij dat we kunnen vertrouwen op hun langetermijn expertise en knowhow om bij te dragen aan het hervormen van langeafstandsmobiliteit.”

Johanna Salomonsson Lind, SVP en Head of People Transport Solutions bij Scania, voegt toe: “Onze ambitie is om een voorloper te zijn in de transitie naar duurzaam transport, en deze samenwerking met Flix is een belangrijke stap in die richting. Biogasoplossingen zijn echt circulair en ze zijn hier en nu te implementeren, waardoor ze vandaag een duurzame oplossing bieden die voldoet aan de klimaatdoelstellingen en de sociale verantwoordelijkheid versterkt.”

Vorig bericht Financiering rond bouw PALLAS-reactor
Volgend artikel Maarten Cleeren wordt managing director Techleap

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland