Toerisme

Elektrisch surfen met HydroFlyte in Hoorn, Medemblik en Enkhuizen

Elektrische surfplank nieuwe watersportsensatie

Elektrisch surfen HydroFlyte Hoorn

Hoorn, Medemblik, Enkhuizen,
West-Friesland kent sinds deze zomer een nieuwe watersportsensatie. Surfen boven het water met een elektrisch aangedreven surfboard: E-foilen genaamd. Bij HydroFlyte kunnen mensen zich inschrijven voor e-foil lessen op de locaties in Hoorn, Medemblik en Enkhuizen.

Binnen een uur vliegt iedereen zijn of haar eerste meters. Mensen met aanleg zelfs binnen een half uur, volgens oprichters en instructeurs Menno Muller en Olav van Kuilenburg van HydroFlyte. “Het gevoel dat je anderhalve meter boven water zweeft, is fantastisch. Je gaat zo’n 70 centimeter de lucht in, waardoor je het gevoel krijgt dat je vliegt”, zegt Menno.

Het gemotoriseerde board heeft een mast onder water van wel 85 centimeter. De vin onder het surfboard is vervangen door een hydrodynamische draagvleugel, de foil genaamd. De juiste balans op het board is heel belangrijk, omdat mensen snel omkantelen. “Tijdens de les leer op de juiste manier balanceren ofwel sturen, een beetje vanuit je centrum ofwel core”, zegt Olav.

Het e-foilen is bijna niet te vergelijken met andere boardsporten. Nog het meeste komt het in de buurt van skate- en snowboarden. Je staat namelijk ‘goofy’, ofwel je linkervoet voor, of ‘regular’ met je rechtervoet voor.

Les in e-foilen

Elektrisch surfen kan in principe vanaf 16 jaar, maar iedereen kan het leren. Als ze maar affiniteit hebben met water of sportief zijn, volgens het duo. Er is geen vaarbewijs nodig om op een e-foil te vliegen, omdat deze maximaal 15 tot 16 kilometer per uur vliegt.

Les is aan te raden, want zo leren mensen controle. Beheersen ze het e-foilen, dan kunnen ze zelfstandig een board huren. Een half uur kost 55 euro. Les voor één persoon is 150 euro. Dit is inclusief e-foil, helm en wetsuit. Voor twee personen afgewisseld op één board kost het 200 euro. Met drie man tegelijk kan ook les worden gevolgd vanaf 250 euro.

Smile

Gevoel met een stukje techniek is ook belangrijk. “Het is alsof je een controller van een Nintendo Wii in je hand hebt, waarmee je rustig gas geeft. Net als op een surfboard ga je eerst liggen. Je geeft een beetje gas tot het board omhoog komt ofwel planeert en zodra hij tegen het water op begint te duwen, ga je staan”, zegt Menno. “Na een paar keer oefenen kunnen de meesten zelfstandig over het water zweven. Zo mooi om te zien, hoe iedereen altijd bizar ‘smilend’ van het water afkomt!”

Vorig bericht Noordervaart (N243) open op 1 september in plaats van 7 augustus
Volgend artikel Horecaondernemers Amstelzijde verenigen zich

Nu op WijNoordHolland