Vaarwegen

Data delen om slim gebruik te maken van de vaarwegen

Provincie stimuleert goederenvervoer over water in plaats

Data delen om slim gebruik te maken van de vaarwegen

De regionale vaarwegen in Noord-Holland kunnen intensiever worden gebruikt dan nu gebeurt. De provincie stimuleert daarom goederenvervoer over water in plaats van over de weg. Op die manier leveren we een bijdrage aan de leefbaarheid, bereikbaarheid en de afgesproken klimaatdoelen om de CO2-uitstoot te verminderen. Om dit te bereiken zet de provincie in op het realtime delen van data. 

Slim data delen

Schippers kunnen al langere tijd met behulp van data, via een digitale vaargids, de brugwachter laten weten dat die eraan komt. De brugwachter bepaalt dan aan de hand van de binnen gekomen data het beste bedienmoment van de brug. Rekening houdend met het wegverkeer, de nood-en hulpdiensten en het openbaar vervoer.

Ook voor de logistieke sector biedt het delen van data voordelen. De provincie werkt aan het realtime volgen van goederen met behulp van data, ook wel ‘Internet of Cargo’ genoemd. De goederen worden slim gemaakt door er data aan te koppelen zodat de hele reis live te volgen is door de vervoerder. Zo kan de vervoerder kiezen van de meest duurzame reis (over weg of water), op het meest gunstigste tijdstip en is het bundelen van ladingen en het beter plannen van een rit  daardoor mogelijk. De eerste slimme lading was een lading bakstenen. Bekijk de video (YouTube) om te zien hoe het werkt.

Haltes voor schepen

De provincie gaat het systeem om data te delen voor de binnenvaart verder uitbreiden en verwacht aan meer ladingen data te kunnen koppelen en zo de goederenketens inzichtelijker te maken. Vanaf juni 2023 gebeurt dat met cacaobonen die over de Zaan vervoerd worden met een emissievrije duwboot van Kotug Internationaal. De provincie zet naast het data delen in op het ontwikkelen van een netwerk van emissievrije binnenvaartschepen, die tussen haltes (voor schepen) kunnen varen in Noord-Holland en over de grenzen heen. Op deze manier stimuleert de provincie goederenvervoer over water in plaats van over de weg.

Meewerken?

Logistieke bedrijven die willen verduurzamen en mee willen werken zijn van harte welkom in de community en kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar Ruben den Uijl.

Slim, schoon en veilig

Om een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid, de afgesproken klimaatdoelen én om te voorkomen dat we straks allemaal stil staan, investeert de provincie in smart mobility-maatregelen. Het realtime volgen van goederen met behulp van data is daar een mooi voorbeeld van. Door het bouwen van een netwerk van haltes voor duurzaam aangedreven schepen (Metropolitaan Hub Systeem) stimuleert de provincie goederenvervoer over water in plaats van over de weg. Dat gebeurt in samenwerking met, KOTUG CityBarge, Circle Line Logistics, de provincies Zuid-Holland en Utrecht en andere private partners.

Vorig bericht Provincie Noord-Holland en NS investeren € 4 miljoen in reis van deur tot deur
Volgend artikel Minister Van Gennip bezoekt Alkmaar

Nu op WijNoordHolland