Nieuws

Amsterdam heeft voorkeur voor samenwerking AEB met HVC

Het college van B&W heeft besloten een eventuele samenwerking met HVC verder uit werken.


Amsterdam spreekt voorkeur uit voor samenwerking AEB met HVC

Alkmaar/Amsterdam
De samenwerking moet een oplossing bieden voor de toekomst van het Afval Energie Bedrijf. Daarvoor moeten nog wel de financiële, juridische en inhoudelijke voorwaarden en gevolgen verder uitgewerkt worden. Daarnaast moeten ook de betrokken banken instemmen met de samenwerking.

HVC is een nutsbedrijf van 44 gemeenten en 6 waterschappen. HVC lijkt een geschikte partij vanwege hun deskundigheid in de branche. Daarnaast sluit de missie en strategie van HVC in de energie- en warmtetransitie aan bij de doelstellingen van Amsterdam. De uitwerking van de samenwerking gaat meteen van start, zodat het nog voor het eind van het jaar aan de gemeenteraad voorgelegd kan worden ter goedkeuring.

Achtergrond

De afgelopen maanden is er onderzoek gedaan naar verschillende oplossingen voor de toekomst van AEB. Zo heeft de directie van AEB de samenwerking met één private partij onderzocht. Hierin is het advies van herstructureringsadviseurs van Alvarez & Marsal meegenomen. Verder is onderzoek gedaan naar verkoop van (alle) aandelen van AEB via een fusie- of verkoopproces aan private partijen. KPMG heeft hiervoor een vooronderzoek gedaan. Ook is gekeken naar een (deel)samenwerking met andere publieke partijen, waarvoor HVC is benaderd. Het college van B&W heeft de verschillende mogelijkheden bestudeerd en haar voorkeur voor samenwerking met HVC uitgesproken.

Aankoop recyclepunten en wisselcontainers

De gemeente gaat de grond van recyclepunt Rozenburglaan in Oost en Meerkerkdreef in Zuidoost, en het voormalige recyclepunt aan de Cruqiusweg in Oost terug kopen van het Afval Energie Bedrijf. Dit zijn plekken waar bewoners en kleine bedrijven afval kunnen aanbieden en waar het afval zo veel mogelijk wordt gescheiden. De gemeente was al bezig met het proces om deze grond terug te kopen omdat de gemeente over de afvalinzameling gaat. Daarnaast neemt de gemeente 55 wisselcontainers op de recyclepunten over. Met de verkoop van de grond en de wisselcontainers aan de gemeente krijgt het AEB extra geld waarmee het rekeningen kan betalen.

Eigendom

AEB exploiteert de recyclepunten in opdracht van de gemeente Amsterdam. De gemeente heeft de grond van de drie andere recyclepunten in de stad al in eigendom. Om de eigendomssituatie van alle recyclepunten gelijk te trekken koopt de gemeente deze 3 recyclepunten nu ook. Rozenburglaan en Meerkerkdreef blijven een recyclepunt. Op het terrein van voormalig recyclepunt Cruqiusweg komt een school.

Externe commissie

Een externe commissie gaat de veiligheids- en financiële situatie bij AEB onderzoeken. De heer Jaap Winter (Corperate Governance VU) wordt voorzitter van deze commissie. De commissieleden worden in overleg met de voorzitter gezocht. Zodra de commissie volledig is gaat zij een planning maken. Naar verwachting start de commissie in oktober 2019. Het onderzoek zal vier tot zes maanden duren.

Vorig bericht Springbok versterkt marketing automation services met Rise + Shine
Volgend artikel ABN Amro stapt met Amsterdamse onderzoeksconsortium Qusoft in quantum computing

Nu op WijNoordHolland