Cyberbeveiliging

Blog: Tips voor goede wachtwoordhygiëne

Bijna zeventig procent van Nederlanders slaat wachtwoorden op in browser

Blog: Tips voor goede wachtwoordhygiëne

Amsterdam,
Vandaag is het World Password Day: de jaarlijkse reminder om je wachtwoorden te evalueren. Je wachtwoord vormt de eerste en belangrijkste linie tegen een cyberaanval. Toch bungelt het vaak onderaan je prioriteitenlijst of ben je je niet bewust van hoe veilig je gedrag is – zo slaat bijna zeventig procent van de Nederlanders hun wachtwoorden op in hun browser. Dat blijkt uit onderzoek van KnowBe4

De belangrijkste tips voor wachtwoordbeveiliging

Wachtwoorden gaan waarschijnlijk helemaal verdwijnen, maar zo ver is het nog niet. Goede wachtwoordgewoonten zijn daarom essentieel. Dick Hoogendoornaan, CTO bij ICT consultant Legian, deelt hieronder de beste tips.

1. Kies lange wachtwoorden

Gebruik een wachtwoord van minimaal tien karakters. Om ervoor te zorgen dat je wachtwoord moeilijker te kraken is, kies je best voor een mix van letters, cijfers en symbolen.

2. Gebruik wachtwoordzinnen

Wachtwoordzinnen zijn makkelijker te onthouden en bovendien veiliger. Een voorbeeld van een wachtwoordzin klinkt als volgt: ‘Omdat ik veilig wil internetten = dit mijn wachtwoord!’. Het is simpel en effectief.

3. Activeer MFA

Voeg een extra beveiligingslaag toe met een tweede factor. Je kunt hiervoor een app of een code via SMS gebruiken.

4. Gebruik een wachtwoordmanager

Met behulp van een wachtwoordmanager kun je unieke, sterke wachtwoorden genereren. Bovendien kun je ze hiermee ook veilig opslaan.

5. Schakel biometrische mogelijkheden niet uit

Ondanks privacyzorgen bieden biometrische gegevens een sterke beveiliging. Biometrische mogelijkheden hoef je dus niet uit te schakelen.

6. Controleer op datalekken

Websites zoals Have I Been Pwned  verzamelen informatie over hacks en datalekken en toont of jouw e-mailadres in een lek is gevonden. Als dit zo is, wijzig dan direct je wachtwoorden en overweeg sterkere maatregelen. Check ook deze lijst met 100.000 veelvoorkomende wachtwoorden om te zien of die van jou te eenvoudig zijn.

7. Gebruik je gezond verstand

En last but not least: gezond verstand. Deel je wachtwoorden niet, schrijf ze niet op, sla ze niet op in je computer en wees voorzichtig waar je ze invoert. Vul geen wachtwoorden in als je via een link op een site bent gekomen, vanwege phishing. Wachtwoordmanagers helpen hierbij door ze alleen op de juiste sites in te vullen. Met deze tips onthoud je jouw wachtwoorden en voorkom je dat ze worden misbruikt.

De toekomst van wachtwoorden

Vanaf het begin van dit decennium zien we een toename van gegevenslekken en cyberaanvallen, wat het belang van sterke wachtwoorden benadrukt. Wachtwoorden van acht tekens met een mix van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens zijn niet meer voldoende. En toch gaan we een toekomst zonder wachtwoorden tegemoet. Hoe zit dat dan? Gartner voorspelt dat tegen 2025 de helft van de beroepsbevolking zonder wachtwoorden werkt. De focus verschuift van moeilijk te onthouden wachtwoorden naar alternatieve verificatiemethoden zoals biometrie en hardwaretokens. Dit maakt het leven van gebruikers gemakkelijker, maar biedt ook een robuuste bescherming tegen identiteitsdiefstal. Hiermee lijkt een wereld zonder wachtwoorden niet langer een verre toekomst, maar eerder een nabije realiteit.

Vorig bericht 28 Faillissementen tussen 18 april en 1 mei in Noord-Holland
Volgend artikel Pop-up store van SHEIN x de Duinroos in Amsterdam

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland