Cao

8 op 10 werknemers kinderopvang wil actievoeren voor betere cao

Eind november liepen de cao-onderhandelingen vast op een eindbod van de werkgevers

8 van de 10 werknemers kinderopvang wil actievoeren voor betere cao

Uit een poll van FNV en CNV onder bijna 6.000 werknemers in de kinderopvang blijkt dat ruim 8 op de 10 bereid is actie te voeren voor een betere cao. Bijna de helft wil daarvoor als het nodig is het werk een dag neerleggen. En zelfs een derde wil meerdere dagen staken. Deddy Dorenbos, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “Dat zelfs kinderopvangmedewerkers bereid zijn te staken zegt wat over hoe radeloos ze zijn.”

Omslag bij werknemers

De deelnemers aan de poll konden kiezen uit verschillende actievormen. Van publieksvriendelijk, zoals het ophangen van een poster, tot meerdere dagen het werk neerleggen. Dorenbos: “Werknemers zetten nog steeds de belangen van ouders en kinderen voorop, ze zijn enorm loyaal. Dat blijkt ook uit deze poll, want publieksvriendelijke acties hebben de voorkeur. Maar we zien nu wel een omslag.”

Vastgelopen cao-onderhandelingen

Eind november liepen de cao-onderhandelingen vast op een eindbod van de werkgevers . De vakbonden hebben er sindsdien alles aan gedaan om het eindbod van tafel te krijgen, maar dat is tot op heden niet gelukt. Dorenbos: “We hopen dat de werkgevers tot inkeer komen en het kortetermijndenken nu eens loslaten. Er moet geïnvesteerd worden in betere arbeidsvoorwaarden. Anders verlaten nog meer medewerkers de sector, waardoor er nog meer groepen moeten sluiten.”

Houding werkgevers onbegrijpelijk

Minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft in de afgelopen tijd het tarief voor de kinderopvang (KOT) tot driemaal toe verhoogd. In september hebben werkgevers- en werknemersorganisaties een brief gestuurd aan de minister waarin ze stelden dat verhoging van de KOT ten goede zou moeten komen aan de salarissen van de kinderopvangmedewerkers. Dorenbos: “Het lijkt of werkgevers daar nu van af willen stappen. Zij stellen dat de verhoging van de tarieven ten goede moet komen aan de beprijzing van de kindplaatsen. Dat druist in tegen de afspraak die werkgevers- en werknemersorganisaties hebben gemaakt.”

111.000 werknemers

Onder de cao Kinderopvang vallen zo´n 111.000 werknemers. De huidige cao loopt af op 31 december 2022.

Vorig bericht Noord-Hollandse ondernemers wensen elkaar een succesvol nieuwjaar
Volgend artikel Sociaal Contract Groen Staal bij Tata Steel

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland