Fiscaal

3 tips voor startende ondernemers voor de belastingaangifte 2023

Webinar 'invullen aangifte inkomstenbelasting voor zzp'ers' op 5 maart

belastingaangifte

Bron: belastingdienst


Vanaf 1 maart is het weer tijd voor de aangifte inkomstenbelasting. Vul je ‘m dit jaar als startende ondernemer voor het eerst in? Maak dan gebruik van extra hulp! Deze 3 tips helpen je op weg. Maar ook als je al langer onderneemt, komen de tips van pas.

1. Volg het webinar ‘invullen aangifte inkomstenbelasting voor zzp’ers’ op 5 maart

Ben je van plan zelf je aangifte over 2023 in te vullen? Speciaal voor startende ondernemers organiseert de Belastingdienst op dinsdag 5 maart het webinar ‘Invullen aangifte inkomstenbelasting voor zzp’ers’. Hierin leggen experts van de Belastingdienst uit hoe je de opbrengst uit je onderneming in de aangifte kunt aangeven. Het webinar behandelt twee situaties en veelvoorkomende onderwerpen uit de aangifte. Zo helpt de Belastingdienst startende ondernemers op weg. Wil je het webinar bekijken? Schrijf je hier in. Je hoeft het webinar niet live te kijken, na 5 maart is het webinar voor iedereen beschikbaar via deze link.

2. Doe de OndernemersCheck

Ben je ondernemer? En sta je ingeschreven bij de KVK? Dat betekent niet automatisch dat je de aangifte als ondernemer moet invullen. Want daarvoor geldt een aantal voorwaarden. Met de OndernemersCheck controleer je met enkele eenvoudige vragen snel en anoniem of de Belastingdienst je als ondernemer voor de inkomstenbelasting ziet. Met de uitkomst bepaal je of jij je aangifte als ondernemer of als particulier moet invullen.

3. Check of je recht hebt op de startersaftrek

Ben je in de afgelopen 5 jaar gestart als ondernemer? En werkte je meer dan 1.225 uur aan je bedrijf in 2023? Dan kun je mogelijk gebruikmaken van de startersaftrek. Dit is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Over 2023 mag je met de startersaftrek € 2.123 extra van je winst aftrekken. In de eerste vijf jaar dat je ondernemer bent, mag je drie keer gebruikmaken van de startersaftrek.

Let op: om gebruik te kunnen maken van de startersaftrek moet je aan twee voorwaarden voldoen:

  • Je hebt recht op zelfstandigenaftrek.
  • Je was in 1 of meer van de 5 voorgaande jaren geen ondernemer, en je paste in die periode niet meer dan 2 keer de zelfstandigenaftrek toe.

Meer weten?

De aangifteperiode loopt van 1 maart tot 1 mei. Heb je vragen over de aangifte? Een beetje extra hulp is nooit ver weg. De Belastingdienst biedt hulp aan, bijvoorbeeld via sociale media of lokale steunpunten. Kijk op belastingdienst.nl/aangifte voor de hulpmiddelen van de Belastingdienst. Op belastingdienst.nl/ondernemers vind je meer informatie voor ondernemers.

Vorig bericht Amsterdam krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers
Volgend artikel Informatiebijeenkomst Thorbeckeweg en A7

Nu op WijNoordHolland