Nieuws

Zeehaven IJmuiden onderhoudshub voor windpark Hollandse Kust Zuid van Vattenfall

Het park zal uiterlijk 2023 gebouwd worden


Ontwikkeling onderhoudshub

IJmuiden
Vattenfall heeft ervoor gekozen om de zeehaven IJmuiden als uitvalsbasis te gebruiken voor de operationele en onderhoudsactiviteiten voor windpark Hollandse Kust Zuid 1&2. Als het park eenmaal gebouwd en in gebruik genomen is (uiterlijk 2023), gebeuren alle onderhouds- en beheerwerkzaamheden die nodig zijn om het windpark operationeel te houden vanuit deze onderhoudshub.

Vattenfall en Zeehaven IJmuiden ontwikkelen hiervoor de benodigde faciliteiten in de IJmondhaven. In dit servicecentrum komt een kantoor om het personeel te huisvesten, een magazijn voor de reserveonderdelen en een werkplaats. Ook is er ruimte voor het creëren van aanlegplekken voor de onderhoudsboten (de zogenaamde crew transfer vessels (ctv’s)), die gebruikt worden om het onderhoudspersoneel van en naar het windpark te varen. De verwachting is dat begin 2022 gestart wordt met de bouw ervan en dat er uiteindelijk zo’n veertig mensen gaan werken.

“We zijn net met de eerste werkzaamheden voor het windpark gestartâ€, licht Gijs Nijsten, ontwikkelmanager van het windpark uit. “Het is nog wat toekomstmuziek, want het zal nog een aantal jaren duren voordat het windpark er echt staat en stroom gaat leveren, maar dit is wel een heel belangrijke ontwikkeling. Zeker bij zo’n groot windpark is het van belang dat we een goede plek hebben van waaruit we ons werk kunnen doen om ervoor te zorgen dat dit windpark ook zo optimaal mogelijk gaat werken.â€

Zeehaven IJmuiden is gekozen vanwege haar ligging ten opzichte van Hollandse Kust Zuid en andere toekomstige windparken. Vattenfall opereert momenteel ook al haar bestaande windpark NoordZee Wind vanuit deze haven en heeft daarmee dus ook al ruime ervaring in deze regio. De langetermijnvisie van de haven rondom wind op zee, de flexibiliteit in ontwikkeling en de aanwezige infrastructuur en toeleveranciers in de omgeving hebben een belangrijke rol gespeeld bij deze keuze.

Duurzaam werken

Het servicecentrum wordt een duurzaam gebouw dat zo veel mogelijk zelfvoorzienend moet worden. Op een groen dak komen zonnepanelen. Andere mogelijkheden waar nu naar gekeken wordt, zijn warmtepompen en andere energieneutrale toepassingen. Dat past bij de ambitie van Vattenfall om fossielvrij leven mogelijk te maken binnen één generatie.

Waterstofboten

Tegelijkertijd is een contract getekend met Windcat Workboats. Windcat is de marktleider op het gebied van offshore vervoer van onderhoudspersoneel, gevestigd in IJmuiden.

Met behulp van de boten van Windcat is het mogelijk om de technici die het onderhoud gaan uitvoeren naar het windpark te varen. Windcat Workboats werkt momenteel samen met CMB Technologies aan de ontwikkeling van een waterstof aangedreven boot. Naar verwachting zal deze optie in 2020 gereed zijn en zal Vattenfall als een van de eerste bedrijven gebruik gaan maken van deze boten.

Windcat Workboats is gekozen vanwege hun bewezen focus op veiligheid, brandstofefficiëntie, prestatiegerichtheid en het zoeken naar innovatieve oplossingen. Daarnaast is de rijke ervaring van Windcat in de offshore wind in Europa en ook voor de Nederlandse kust van belang geweest bij de keuze.

Vorig bericht Exporteurs verwachten omzetdaling na brexit
Volgend artikel Eerste spade de grond in voor FloriWorld

Nu op WijNoordHolland