HR

Winnaar Lobna Abdo wil andere nieuwkomers helpen met taal

UAF-Award uitgereikt vanwege studie- en werkprestaties

uaf awards

foto UAF

Amsterdam, 
Lobna Abdo heeft in Amsterdam de UAF-Award ontvangen vanwege haar uitzonderlijke prestaties op gebied van studie en werk. Lobna (46) kwam in 2017 vanuit Syrië naar Nederland en werkt als gemeentelijk beleidsadviseur op het gebied van Inburgering en Taal bij de gemeente Amsterdam. Daarnaast studeert ze aan de Universiteit van Amsterdam, met als focus NT2 (Nederlands als tweede taal) en meertaligheid. Zij is de eerste nieuwkomer op de UvA die deze master doet. Haar ambitie hiermee is duidelijk: het NT2-onderwijs verbeteren en beter laten aansluiten op de belevingswereld van nieuwkomers. “Ik word een voorvechter van de Nederlandse taal.” Naast studie en werk houdt ze haar gezin draaiende, woonachtig in Anna-Paulowna. “Mijn kinderen zijn mijn motivatie en ik wil een rolmodel voor hen zijn.”

Zes genomineerden, zes bijzondere verhalen

De UAF-Award wordt ieder jaar door het UAF uitgereikt. De prijs staat symbool voor de kennis, vaardigheden en doorzettingsvermogen van vluchtelingen die een nieuwe toekomst in Nederland opbouwen. Uit de duizenden vluchtelingen die het UAF begeleidt werden tientallen mensen voorgedragen voor nominatie. Hieruit zijn zes genomineerden geselecteerd op basis van studie- en werkprestaties én maatschappelijke betrokkenheid.

De verkiezing kwam tot stand op basis van een juryrapport én stemmen van het publiek. De prijs werd uitgereikt door de winnaar van vorig jaar, Norhan Alseikh Hidar samen met juryvoorzitter Aart Jan de Geus: “Bij ieder verhaal dacht je ‘dit is de beste, deze verdient de UAF-Award’. En dan las je de volgende en kreeg je datzelfde idee. De zes genomineerden hadden stuk voor stuk een speciaal verhaal. Dat Lobna een passie voor taal ontdekt en dan als nieuwkomer ook nog een taalexpert wordt in een andere taal, is erg bijzonder. Dat werk en studie ontzettend belangrijk zijn voor Lobna blijkt wel uit haar enorme drive en is bewonderenswaardig. Een inspirerend voorbeeld van doorgaan bij afwijzing en eigen pad bewandelen.”

Duurzaam bestaan opbouwen

De UAF-Award werd uitgereikt tijdens een congres van het UAF. Hierin werd ingegaan op de vraag hoe we ervoor zorgen dat gevlucht talent weer kan bloeien: sneller onderdeel kan uitmaken van de Nederlandse samenleving en een duurzaam bestaan kan opbouwen. Want zo’n 80% van de vluchtelingen heeft vijf jaar na aankomst de aansluiting naar de arbeidsmarkt nog niet kunnen maken.

Fatimazhra Belhirch, directeur van het UAF, benadrukte tijdens het congres het belang om vluchtelingen hun talenten te laten benutten, ambities waar te maken en de regie over hun eigen leven – terug – te nemen. Tweede Kamerlid Anne-Marijke Podt, indiener van de initiatiefnota ‘Meedoen vanaf dag 1’ om statushouders sneller aan het werk te krijgen, onderstreepte dit in haar lezing. Vervolgens gingen hierover in gesprek Leendert de Bell (bijzonder lector Hogeschool Utrecht, bevorderen van duurzame arbeidsparticipatie van vluchtelingen), Rachelle van Daalen (programmamanager Diversiteit & Inclusiviteit bij ProRail) en journalist Somajeh Ghaeminia tijdens een paneldebat.

 

Vorig bericht Installatiebranche verwacht 400.000 warmtepompen per jaar te plaatsen
Volgend artikel Extra inzet op energietransitie en gezonde leefomgeving IJmondgemeenten

Nu op WijNoordHolland