IT

Weet jij wat de meest voorkomende IT-problemen op de werkvloer zijn?

Goede en fijne werkplek ligt ook aan apparatuur waarmee je werkt

Weet jij wat de meest voorkomende IT-problemen op de werkvloer zijn
Blog WijBusinessNieuws,

Problemen met je computer op het werk, wie kent dat niet? Ook jij zit vast en zeker een keer mokkend achter je beeldscherm er weer iets aan de hand is. Misschien verlang je op zo’n moment wel naar het ouderwetse pen en papier. Daar waren nooit problemen mee. Of toch wel? Ook toen kenden we frustraties als het ging om de middelen waarmee we moesten werken.

Alleen is het tegenwoordig wel op een ander niveau. Wellicht dat je wel weer de kriebels krijgt als je terugdenkt aan de laatste keer dat er IT-problemen waren, maar staat deze ook in het rijtje meest voorkomende IT-problemen op de werkvloer?

Internetverbinding? Welke verbinding?

Een grotere ergernis kun je bijna niet bedenken. Het wegvallen van internet. Gelukkig gebeurt het steeds minder. We kunnen het simpelweg niet meer gebruiken dat internet ons in de steek laat. Ons werk staat of valt met het hebben van een goede verbinding. En tóch kan het een keer gebeuren. Werkzaamheden of storingen, dat zijn veel gehoorde boosdoeners. Maar wist je dat je server net zo belangrijk is in dit verhaal? Wanneer deze niet meer past bij de grootte van jouw bedrijf, kan de server vol raken en de verbinding wegvallen.

Het aantal medewerkers, de website en het hebben van verschillende kantoorlocaties kunnen ervoor zorgen dat de server vol raakt. Zaak dus om dit in de gaten te houden en op te schalen, nog voordat er problemen ontstaan. Zo kunnen jij en jouw medewerkers op volle toeren door blijven draaien.

Blijf altijd up to date

Vol goede moed start je ’s morgens de computer en ja hoor, daar is er weer een. Een update. Daar zat je totaal niet op te wachten, want over een half uur heb je een online meeting. Wegklikken of niet?

Nee, doe dat maar niet. Het wegklikken van deze meldingen is niet verstandig. Maar om de ergernis en de tijdsnood te voorkomen, kun je dit probleem ook vermijden. Niet door de updates te negeren, maar door ze in te plannen. Zo worden ze op een vast moment uitgevoerd en heb jij er geen last meer van. Laat het bijvoorbeeld in een weekend of ’s nachts doen. Zo kan je op de maandag of de volgende dag toch weer fris en fruitig aan de slag!.

Waar is de printer?

Die staat natuurlijk op zijn vaste plek, maar printers met een draadloze verbinding kunnen, net als het internet, ook de verbinding verliezen. Bijvoorbeeld wanneer er meerdere printers aan computers gekoppeld zijn. Mocht het niet aan de verbinding liggen dat er niets uitgerold komt, dan kun je altijd nog de papierlade en inkt even checken.

Zó traag!

Een trage computer of nog erger, eentje die alsmaar vastloopt. Het lijkt iets wat ‘vroeger’ alleen maar voorkwam, maar ook vandaag de dag komt dit nog regelmatig voor. Dit euvel kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het liggen aan simpele veroudering. Wanneer hard- en software niet regelmatig geüpdatet worden, kan dit resulteren in een trage computer of een die vastloopt. Maar ook malware zorgt voor vertraging. En dan is het dus belangrijk om in actie te komen, of misschien al een tikkeltje te laat. Zaak is wel om de beveiliging van je computer op orde te hebben, zodat al die nare virussen buiten de deur blijven. Nog een aantal zaken die voor een trage device kunnen zorgen zijn een overvolle schijf, overbodige software of te weinig geheugen. Blijf proactief bij het voorkomen van dit soort IT-problemen. Tijdig ICT onderhoud zorgt ervoor dat alles als vanouds blijf werken.

Gebruikersnaam + wachtwoord = niet kunnen inloggen

Ook dit is een van de meest voorkomende ICT-problemen op de werkvloer. En ook een probleem waar je aan het begin van je werkdag niet op zit te wachten. Misschien is het makkelijk te verhelpen, staat je Caps Lock nog aan? Of is het wachtwoord verlopen? Wat je sowieso niet moet doen, is te vaak inloggen. Dan heb je hoe dan ook hulp van de IT-afdeling nodig. Ook dit euvel kan te maken hebben met de server. Wanneer daar het probleem ligt, kan het verdelen op verschillende servers of schijven het probleem verhelpen.

Foetsie! Gegevens en bestanden weg

Slik, dat is iets waar je niet aan moet denken. Maar het is wel iets wat zelfs de beste kan overkomen. Data kwijtraken kan op verschillende manieren, maar vaak kunnen ze ook weer teruggehaald worden. In ieder geval is het handig om een goede ICT’er of ICT-bedrijf erbij te roepen, deze weet dit probleem snel te verhelpen.

Mocht deze verdwijntruc gebeuren doordat er een update heeft plaatsgevonden? Zorg er dan voor dat je een back-up maakt voordat de update plaatsvindt. Op die manier heb je toch altijd je bestanden achter de hand.

Geen IT problemen?

Dan ben je ICT’er of heb je alles goed op orde! Mocht je nou wel problemen ervaren? Dan is het zaak om deze op te lossen. Een goede en fijne werkplek ligt namelijk niet alleen aan de werkzaamheden of de collega’s, ook aan de apparatuur waarmee je werkt. Daarom is het van belang om zowel de soft- als de hardware op orde te hebben, regelmatig te updaten en nagaan of de servers wellicht opgeschaald moeten worden. En mocht je geen IT-afdeling hebben, zorg dan in ieder geval dat je een goed IT bedrijf in de hand neemt om de bovenstaande zaken voor te zijn.

Vorig bericht 7 bedrijven failliet in Noord-Holland in week 11
Volgend artikel Trademart en Orderchamp slaan handen ineen

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland