Ontwikkeling

Verlenging Regio Deal ZaanIJ

Ook investering in Techlands, campus in Zaanstad met opleidingen in de installatie- en elektrotechniek en metaaltechniek

Verlenging voor Regio Deal ZaanIJ

Zaanstad, Amsterdam,
De Regio Deal richt zich op betere scholing, veiligheid, meer werk en een groene gezonde en veilige leefomgeving in 4 wijken in Zaanstad en Amsterdam. Een aantal projecten liep vertraging op of pakken anders uit, onder andere vanwege COVID19 en de toegenomen bouwkosten.

De provincie richtte zich in de Regio Deal met name op vergroening van de omgeving en op de arbeidsmarkt. Zo droeg Noord-Holland via kennis en initiatieven van het platform Groen Kapitaal bij aan een groene en gezonde leefomgeving. Er zijn 21 initiatieven opgeleverd, waar inwoners van de wijk en vooral ook kinderen van profiteren. Het gaat om het vergroenen van schoolpleinen en het gebruik hiervan in de lessen, het aanleggen van Voedselbosjes en de wandelroute ‘Rondje Molenwijk’. Ook zijn er activiteiten voor Gezond natuurwandelen en ‘Tegels er uit, Groen er in’ gestart.

Daarnaast investeerde de provincie in Techlands. In deze campus in Zaanstad zitten opleidingen in de installatie- en elektrotechniek en metaaltechniek en ook de Food Proces Tech Campus bevindt zich hier. De campus is onlangs geopend.

Toegenomen bouwkosten

De hogere kosten als gevolg van de energiecrisis leiden tot een herbezinning op een aantal plannen. Dat gaat met name om de uitvoering van de Dam-tot-Dam-fietsverbinding tussen Amsterdam-Noord en Zaanstad. Dit fiets- en wandelpad komt tussen de 2 steden langs de zuidkant van de Noorder IJplas. Deze verbinding wordt natuurinclusief aangelegd en langs de route komen plekken om te recreëren.

Momenteel bepaalt de provincie met de partners hoe dit project door kan gaan. Het budget is nu niet toereikend mede door de toegenomen bouwkosten. De partners binnen de Regio Deal bespreken de komende maanden meerdere mogelijkheden om het fietspad toch aan te leggen. Later dit jaar wordt duidelijk hoe dat eruit komt te zien.

Regio Deal

De bewoners in de wijken Molenwijk, Tuindorp Oostzaan (Amsterdam) en Poelenburg, Peldersveld (Zaanstad) hebben meer dan gemiddeld te maken met slechte gezondheid, werkloosheid, leerachterstanden en criminaliteit. Daarbij voelen zij zich onveilig in hun buurt. De provincie, het Rijk en de gemeenten Amsterdam, Zaanstad en Oostzaan investeerden € 15 miljoen in dit gebied, waarvan € 2,75 miljoen door Noord-Holland.

Vorig bericht MMD rondt project voor duurzame monitorafval af
Volgend artikel Provincie zet in op versnellen Energiestrategie

Nu op WijNoordHolland