Nieuws

Fiets parkeren

Doordat het tweede gedeelte van de fietsenstalling bij station Utrecht Centraal is geopend, heeft de gemeente Utrecht de grootste fietsenstalling ter wereld.


Utrecht
Met 12.500 plekken heeft het Tokio met 10.000 plekken van de eerste plaats verdreven. De betonnen stalling onder het Stationsplein telt drie verdiepingen en is 350 meter lang. De stalling is 24 uur per dag open. Het eerste etmaal is gratis, daarna ga je betalen per dag.

Herplaatsen

Ruim dertig procent van de 4.000 fietsrekken die onlangs in het stationsgebied zijn verwijderd bleken nog geschikt en zijn herplaatst bij diverse sportverenigingen in Utrecht.

Fietsstad

Utrecht is sowieso een fietsstad. Vijftienduizend fietsen die ook een plek in de stad nodig hebben. De gemeente wil het liefst de fietsen onder de grond stallen. Met Hoog Catharijne kan al een groot gedeelte geplaatst worden. Helemaal gratis is dat niet. Het kan ook niet anders omdat een ondergronds stalling zo’n €3.000 kost per fiets. Daarnaast is er onderhoud, bewaking en schoonmaak.

Niet alleen Utrecht geeft de fiets ruimte, maar ook Rotterdam vouwt ‘de fietskoers 2025’ uit. Meer ruimte voor de fiets en het snel verkeer gaat naar maximaal 30 kilometer per uur. Bij het centraal station worden geleidelijk tot 1500 fiets parkeerplekken gerealiseerd.

Weesfietsen

Een van de grootste problemen in stationsstallingen zijn weesfietsen: fietsen die nooit worden opgehaald en maar blijven staan. Als er bij een station niets aan weesfietsen gedaan wordt, nemen ze al gauw twintig procent van alle plekken in. In de nieuwe stalling in Utrecht worden weesfietsen na een maand verwijderd. In de fietsenrekken zit een sensor die bijhoudt hoe lang een fiets in een fietsenrek staat.

Van alle afstanden in de grote steden wordt er bijna 30 procent met de fiets gedaan. Veertig procent van treinreizigers gaan met de fiets naar het station. Volgens de RAI bezit 85 procent van de inwoners van Nederland minstens één fiets.

De gemiddelde levensduur van een fiets is zo’n 13 jaar. Dat levert veel voordeel op voor de individuele gebruiker, maar ook voor de stad zelf. Minder stikstof en Co2.

Vorig bericht Hoe maak je je slaapkamer duurzaam?
Volgend artikel WijNoordHolland wenst haar lezers mooie kerstdagen en een gelukkig Nieuw(s)jaar

Nu op WijNoordHolland