Award

Uitgeester wint landelijke titel ‘TopCoach van het Jaar 2023’

Piet Jonker uit Uitgeest beste praktijkbegeleider in de categorie mkb

Uitgeester wint landelijke titel ‘TopCoach van het Jaar 2023’

“Ook leerlingen met speciale behoeften zijn in goede handen bij Piet”, zo oordeelt de vakjury van de ‘TopCoach van het Jaarverkiezing’ over Piet Jonker. Uit vijf finalisten is de praktijkbegeleider uit Uitgeest dinsdag, tijdens een feestelijke uitreiking in de Utrechtse Jaarbeurs, gekozen tot ‘TopCoach van het Jaar 2023’ in de categorie mkb. De praktijkbegeleider is genomineerd door leerlingen techniek die hij begeleidt op weg naar een loopbaan in de technische installatiebranche.

Jonker staat aan het hoofd van een eigen installatiebedrijf in Uitgeest waar hij vijf leerlingen begeleidt. Het is de jury opgevallen dat de TopCoach er niet voor wegloopt om ook jongeren onder zijn vleugels te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt door bijvoorbeeld autisme of laaggeletterdheid.

Jonker omarmt de talenten en competenties die de leerling meebrengt, schrijft de jury in haar beoordeling. Hij vergroot de eigenwaarde van zijn leerlingen. Met betrokkenheid, inlevingsvermogen en integriteit bouwt hij voort op wat leerlingen in huis hebben en brengt ze zo tot ontwikkeling.

Kracht van aandacht

De jury heeft veel aandacht voor de persoonlijke aspecten van praktijkbegeleiding in technische installatietechniek. Dat blijkt onder meer uit het thema van de verkiezing van dit jaar: ‘Kracht van aandacht’. Daarmee wil organisator Wij Techniek het belang onderstrepen van een optimale leeromgeving, maar ook het aanleren van sociale vaardigheden die van leerlingen betere professionals maken.

De leerlingen die de TopCoaches begeleiden zijn soms hbo’ers en zij-instromers, maar vaker mbo’ers. Zij volgen een mbo-techniekopleiding in de installatiebranche en doen dat overwegend in een zogenaamde beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Ze hebben dan een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf. Op de werkvloer worden ze begeleid door een praktijkopleider in het bedrijf zelf of vanuit een opleidingsbedrijf. Naast het werk in de praktijk volgen de leerlingen theoretisch onderwijs, meestal in de vorm van lessen op een school en soms via afstandsleren.

Kwalitatief hoogstaand

De ‘TopCoach van het Jaarverkiezingen’ worden sinds 2016 georganiseerd door Wij Techniek, het ontwikkelingsfonds voor de installatiebranche. De sector zit te springen om nieuwe vakmensen. “Om jonge mensen voor het vak te interesseren en te behouden, moeten de opleidingstrajecten aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaand zijn”, zegt Wij Techniek-directeur Sven Asijee daarover. “Goede praktijkcoaches zijn daarom cruciaal.”

Dit jaar zijn de finalisten beoordeeld door een vakjury bestaande uit: Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, Claudia Reiner, duo-voorzitter SSB, Jos Toebes, directeur College voor Technologie, ROC van Twente en bestuursvoorzitter TechWise Twente, Peter Reniers, FNV Bestuurder, onderhandelaar Metaal & Techniek Vakraad en Martin Kant van Hoppenbrouwers Techniek, winnaar verkiezing overkoepelend Praktijkbegeleider van het Jaar (vanuit SBB).

Vorig bericht Paul Dijkstra financieel directeur bij Hoorne Vastgoed
Volgend artikel Gerecycled kalkzandsteengranulaat officieel erkend als grondstof

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland