Logistiek

Truckland levert elektrische DAF CF Electric aan Transportbedrijf R. Nagel

Elektrische DAF sinds afgelopen juli in gebruik

Truckland levert elektrische DAF CF Electric aan Transportbedrijf R. Nagel

Oude Meer,
Het wagenpark van Transportbedrijf R. Nagel B.V. uit Oude Meer is op bijzondere wijze verrijkt. Sinds medio juli heeft het bedrijf een splinternieuwe DAF CF in gebruik. Niet zomaar een DAF CF: een volledig elektrische variant. En daarvan rijden er in Nederland nog niet zo veel.

Transportbedrijf R. Nagel wordt volgend jaar vijfentachtig, maar is mobieler dan ooit. Het bedrijf vervoert vooral gepelletiseerde goederen van en naar Schiphol, in een straal van zo’n tweehonderd kilometer. Dat gebeurt met ongeveer honderd voertuigen, met name trekkers met opleggers.

De nieuwste toevoeging aan de vloot is een bijzondere. De truck loopt namelijk niet op diesel, maar is volledig elektrisch: het is een DAF CF Electric en dat is een zeldzaamheid op de Nederlandse wegen. Toch durfde de Noord-Hollandse transporteur als één van de eersten de stap naar een alternatieve aandrijving te zetten. Directeur Erik Nagel: “Ik heb goed nagedacht over de toekomst. En over de ontwikkelingen in onze sector. Zero emissie wordt de toekomst. Daar houden we natuurlijk rekening mee.”

DAF CF Electric

“Tegelijkertijd had een belangrijke vaste klant van ons de wens om voor hun vrachten een zero emissie-voertuig in te zetten. Vervolgens hebben we ons georiënteerd op de markt. Al snel kwamen we bij DAF uit. Een merk waarmee we vertrouwd zijn en dat bovendien snel de gewenste CF Electric kon leveren via onze huisleverancier Truckland. Met Truckland werken we al lange tijd samen. Zij voorzien ons altijd van uitstekende voertuigen en service en hebben ruime kennis op het gebied van elektrische voertuigen, dus de keuze was logisch.”

De elektrische DAF is sinds afgelopen juli in gebruik. Erik Nagel: “De ervaringen zijn erg positief en de chauffeurs stappen met een brede lach in en uit. Sommige chauffeurs waren van tevoren wat sceptisch; zij zweerden bij een dieseltruck. Na het maken van hun eerste kilometers in de CF Electric zijn ze stuk voor stuk om. De wagen is erg stil en schokt nauwelijks bij het automatisch schakelen. Je trekt op en op accelereert op comfortabele, soepele wijze tot het bereiken van de kruissnelheid. Deze truck gedraagt zich iets anders dan een diesel, tijdens het remmen genereert hij namelijk energie en dat is even wennen. Maar dat hebben onze chauffeurs zo onder de knie.”

Actieradius

Een veelgenoemde reden om (nog) niet over te stappen op een elektrisch voertuig is de actieradius. Voor de mensen van R. Nagel is dit evenwel geen obstakel, vertelt Erik. “De actieradius van onze CF Electric is tweehonderd kilometer. Dit voertuig wordt vooral ingezet voor kortere ritten in de buurt van Schiphol, dus met tweehonderd kilometer kunnen wij prima uit de voeten. ’s Avonds sluiten we de lader aan en de volgende dag kunnen we weer vooruit. Ik ben dik tevreden; deze wagen past perfect in onze ambities!”

Nagel is zelfs zó enthousiast dat de volgende elektrische truck al in bestelling staat. Volgens de directeur is dat voorlopig niet de laatste. “We hebben een duidelijk doel: in 2030 moet minimaal de helft van ons wagenpark elektrisch zijn. De aanschaf van deze eerste DAF CF Electric is dus nog maar het begin.”

Vorig bericht OD NZKG legt hogere last onder dwangsom op Tata Steel
Volgend artikel Onderzoek: Het belang van IT-beveiliging is doorgedrongen

Nu op WijNoordHolland