Nieuws

Technische Universiteit Denemarken en Atos Amstelveen sluiten partnership

partnership gericht op kwantum computing.


Amstelveen – Atos heeft een strategisch partnership gesloten met de Technische Universiteit van Denemarken (DTU) dat is gericht op kwantum computing. Als onderdeel van deze samenwerking is DTU de eerste universiteit in Denemarken die gebruikmaakt van Quantum Learning Machine van Atos die in staat is tot 41 kwantum bits (Qubits) te genereren. De universiteit sluit zich aan bij verschillende andere toonaangevende internationale instituten, zoals het Nationaal Laboratorium van het Department van Energie Oak Ridge in de Verenigde Staten, de Franse Universiteit van Reims en sinds kort de University of Applied Sciences in Oostenrijk.

De Atos Quantum Learning Machine heeft tot doel professoren en wetenschappers aan DTU te ondersteunen bij de analyse en ontwikkeling van nieuwe algoritmes, zoals voor de totstandkoming van nieuwe moleculaire structuren. Wetenschappers en studenten hebben de mogelijkheid om in samenwerking met het bedrijfsleven de kwantum-programma’s en algoritmes van de toekomst te ontwikkelen en testen. Deze zullen steeds vaker worden ingezet voor het verwerken van enorme datavolumes, zoals in big data, het Internet of Things en Kunstmatige Intelligentie.

De Atos Quantum Learning Machine is het eerste geïndustrialiseerde kwantum systeem dat in staat is tot 41 Qubits te genereren. Het combineert een ultra-compact systeem met een op kwantum software gebaseerde programmeertaal die voortkomt uit de universele standaard aQasm (Atos Quantum Assembly Language). Dankzij een in-memory infrastructuur kan de rekenkracht in elk stadium naar behoefte worden opgeschaald.

“De Atos Quantum Learning Machine stelt de Technische Universiteit van Denemarken in staat om te experimenteren met kwantum computers die hoogstwaarschijnlijk binnen enkele jaren hun intrede zullen doen. Dit biedt ons een breder perspectief op hoe kwantum technologie geprogrammeerd kan worden, waaronder alle aspecten van de fysieke en materiele technologie die hieraan ten grondslag ligtâ€, vertelt Anders Bjarklev, bestuursvoorzitter van DTU.

“Als onderdeel van de alliantie met de Eurotech-universiteiten is DTU een belangrijke strategische partner van Atos in Denemarken. We zijn erg blij dat we de Atos Quantum Learning Machine nu in Scandinavië kunnen introduceren. Dit stelt ons in staat innovatieve onderwijsmethodes te stimuleren op basis van zeer hoogwaardige kennisâ€, zegt Harri Saikkonen, Managing Director van Atos in de Nordics.

De Atos Quantum Learning Machine wordt naar verwachting in 2019 opgeleverd en in gebruik genomen door DTU voor zowel bestaande als toekomstige onderzoeks- en innovatieprojecten. In de komende jaren zal kwantum computing steeds vaker worden ingezet als oplossing voor de data-explosie die onder meer het gevolg is van big data en het Internet of Things. Dankzij de enorme rekenkracht, vooral gebaseerd op de supercomputer BullSequana, legt kwantum computing ook een stevig fundament voor de verdere ontwikkeling van deep learning, algoritmes en Kunstmatige Intelligentie in verschillende domeinen: van de farmaceutische sector tot de productie van nieuwe materialen. Om op deze terreinen vooruitgang te boeken, wil Atos partnerships sluiten met onderzoekscentra en universiteiten in verschillende delen van de wereld.

Voor meer informatie: atos.net/nederland

Vorig bericht Joost Sliepenbeek treedt per 1 november in dienst als Chief Financial Officer bij de Action
Volgend artikel Inschrijving Amsterdamse Ondernemersprijs 2018 open tot 8 oktober

Nu op WijNoordHolland