Subsidie

Miljoen euro subsidie voor verminderen van grondstoffengebruik in textielindustrie

Tot 17 oktober 2023 subsidieaanvraag doen mogelijk bij Kansen voor West

subsidie verminderen grondstoffengebruik textielindustrie

Foto: Provincie Noord-Holland

De provincie Noord-Holland heeft €1 miljoen opengesteld voor initiatieven die er voor zorgen dat het gebruik van grondstoffen in de textielindustrie afneemt. Dit initiatief valt binnen het Europese subsidieprogramma Kansen voor West. Partijen die specifiek gericht zijn op het verminderen van de consumptie en/of de productie van textiel, kunnen van 17 april tot 17 oktober 2023 een subsidieaanvraagdoen bij Kansen voor West.

Het maximale subsidiebedrag per project is €500.000 en het minimale bedrag aan subsidiabele kosten per project bedraagt € 200.000. De Kansen voor West-bijdrage bedraagt maximaal 40% van de in aanmerking komende subsidiabele kosten. De afhandeling van aanvragen vindt op volgorde van binnenkomst plaats.

Refuse, rethink, reduce

De aanvraag moet passen binnen 1 of meerdere van onderstaande strategieën die gebruikt worden in de circulaire economie:

  • Refuse – Afzien van producten. Denk hierbij aan consuminderen door gedragsverandering bij consumenten (minder kopen). Hier wordt niet het hergebruik van een platform voor tweedehands kleding mee bedoeld.
  • Rethink – Producten intensiever gebruiken. Denk hierbij aan het delen van textiel in plaats van het bezitten.
  • Reduce – Verminderen van het aantal producten (in volume en in hoeveelheid verschillende items) dat op de markt komt en in de winkels hangt. Denk hierbij aan ‘on demand’ productie en bedrijven die werken met minder wisselende en uitgebreide collecties. Hier wordt niet het reduceren van snijafval tijdens het productieproces mee bedoeld.

Industrie met grote impact

De textielindustrie heeft, van productie en gebruik tot afdanking, een grote milieu-impact. Voor de productie van wol en katoen wordt bijvoorbeeld veel land en water gebruikt en voor polyester is aardolie nodig. Daarnaast vraagt de productie van bijvoorbeeld garens en stoffen om grote hoeveelheden energie, water en vaak ook chemicaliën. Uiteindelijk wordt textiel in de afdankfase verbrand of gestort, met alle negatieve milieueffecten die daarbij horen.

De negatieve impact van de textielindustrie wordt groter doordat mensen steeds meer textiel consumeren. Door het gebruik en de productie van textiel te verminderen, gaat de CO2-uitstoot omlaag en wordt de afvalberg kleiner.

Vorig bericht AI-event in Nederland volledig uitverkocht
Volgend artikel Definitieve omgevingsvergunning datacenter Microsoft verleend

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland