Energie

Stedin sluit onder voorwaarden batterijexploitanten aan

Wil congestieproblemen op elektriciteitsnet helpen voorkomen

Stedin sluit voorwaarden batterijexploitanten

Stedin wil alleen batterijexploitanten aansluiten die congestieproblemen op het elektriciteitsnet helpen voorkomen. Sinds de aankondiging door TenneT van congestie in Limburg en Noord-Brabant ziet Stedin in haar werkgebied – met name in de Randstad, Utrecht en Zeeland – een verviervoudiging van het aantal aanvragen en het tienvoudige aan aansluitvermogen om batterijen aan te sluiten op het regionale elektriciteitsnet. Batterijen zijn een belangrijk onderdeel van het energiesysteem van de toekomst en kunnen ook het congestieprobleem mede helpen oplossen mits de juiste voorwaarden worden toegepast. De nieuwe batterijaanvragen vragen nu juist veel reservecapaciteit van het netwerk, waardoor het net snel vol zit (congestie). Stedin ziet het als haar maatschappelijke taak om onnodige congestie te voorkomen en wil daarom alleen partijen aansluiten die bereid zijn deze afspraken te maken.

Grote delen van Nederland hebben op dit moment in min of meerdere mate te maken met krapte op het elektriciteitsnet. In de meeste gebieden gaat het over het terugleveren van elektriciteit door zonne- en windparken. Ook in het leveren van elektriciteit aan grote bedrijven knelt het.

De huidige aangesloten batterijen werken niet altijd mee met het ontlasten van de pieken op het regionale elektriciteitsnet. Zo laden ze vaak als een batterij leeg is en niet automatisch als er veel duurzame opwek is door bijvoorbeeld zon. Als er geen aanvullende afspraken gemaakt worden, leidt dit ertoe dat netbeheerders ruimte moeten vrijhouden voor de volledige netcapaciteit die nodig is om de batterij op te laden. Daarmee vormen batterijen nu nog een extra belasting op het elektriciteitsnet in plaats van dat ze het net ontlasten.

Net helpen ontlasten

David Peters, CTO van netbeheerder Stedin: “In het Stedin gebied is in het overgrote deel nog ruimte op het regionale elektriciteitsnet, maar we zien na de afkondiging van congestie in Limburg en Noord-Brabant dat het aantal aanvragen van met name batterijexploitanten significant is gestegen. Begrijpelijk zoeken ondernemers naar alternatieve mogelijkheden en gebieden. Dit betekent dat, als we niet ingrijpen, op korte termijn het kloppende economisch hart van Nederland ook vast komt te zitten. Batterijen zijn een belangrijk onderdeel van het toekomstig energiesysteem, maar we moeten voorkomen dat de uitdaging groter wordt in plaats van kleiner. Wij voelen ons verantwoordelijk voor alle klanten in ons gebied en willen voorkomen dat we niemand meer kunnen aansluiten. Daarvoor moeten we de balans in het elektriciteitsnet goed bewaken. We willen daarom alleen die aanvragen honoreren van marktpartijen die met ons willen samenwerken. Door afspraken te maken hoe batterijen de balans op het net op piekmomenten – als de zon schijnt of als het hard waait – opvangen en juist afschalen als er genoeg duurzame opwek is. Dus niet laden als de batterij leeg is, maar laden als er veel duurzame opwek en ruimte op het net is.”

Selectief aansluiten niet mogelijk

De wet staat niet toe dat Stedin selectief is in het aansluiten van klanten. Peters: “Formeel mag dit selectief aansluiten niet. We moeten iedereen aansluiten en non-discriminatoire handelen. Toch zijn wij van mening dat er grond is om hierop te sturen omdat wij het niet solidair vinden dat maar een paar partijen nu de hele capaciteit van het elektriciteitsnet blokkeren en daarmee de boel op slot zetten, terwijl batterijen juist onderdeel van de oplossing moeten zijn.”

Vorig bericht Werkzaamheden en afsluiting Bovenkerkerweg (N521)
Volgend artikel Woon Duurzaam ontvangt €2,2 miljoen aan financiering voor verdere opschaling

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland