Luchtverkeer

Onderhoud nodig voor veilige begeleiding vliegverkeer

LVNL voert onderhoud aan radionavigatiesysteem van Zwanenburgbaan Schiphol

Onderhoud nodig voor veilige begeleiding vliegverkeer

Foto: LVNL

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) voert vanaf maandag 17 juni tot medio september onderhoudswerkzaamheden uit aan het landingssysteem (Instrument Landing System) van de Zwanenburgbaan (18C en 36C) op Schiphol. Dit systeem zorgt ervoor dat vliegtuigen veilig kunnen landen. Het onderhoud zorgt voor aangepast baangebruik omdat de Zwanenburgbaan gedurende het onderhoud minder inzetbaar is. Hierdoor kan het zijn dat er tijdelijk meer vliegtuigen over andere omliggende gemeentes vliegen.  

Onderhoud noodzakelijk voor veilige vluchten

José Daenen, Directeur Operations: “Een Instrument Landing System (ILS) speelt een belangrijke rol in het veilig laten landen van vliegtuigen. Het zorgt ervoor dat vliegtuigen via een optimale koers en vaste daalhoek de landingsbaan naderen. Het huidige systeem is reeds lange tijd in gebruik en om ervoor te zorgen dat we begeleiding van vluchten veilig kunnen houden, moeten we nu onderhoud uitvoeren. We gaan onder andere antennes en een localizer (een systeem dat vliegtuigen naar de landingsbaan leidt) vervangen. We doen het werk zorgvuldig en zo snel mogelijk, omdat we weten dat het effect heeft op de omgeving.”

Werkzaamheden

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) laat de werkzaamheden zoveel als mogelijk gelijklopen met de onderhoudswerkzaamheden van Schiphol aan de Zwanenburgbaan. Op die manier beperken we de duur van de hinder. Die werkzaamheden vinden plaats vanaf 17 juni. Op dat moment is de baan twee weken volledig buiten gebruik. Ook na die tijd werkt LVNL verder aan het behoud van veiligheid in de lucht, onder andere met het vervangen van de localizer. Daarna voert LVNL noodzakelijke metingen uit op de grond en in de lucht om de juiste en nauwkeurige werking van deze systemen te controleren.

Aangepast baangebruik

Met name voor landend verkeer is het nodig andere banen op Schiphol te gebruiken. De geluidspreferente Polderbaan en Kaagbaan blijft men zoveel mogelijk inzetten. Tijdens de onderhoudsperiode landen meer vliegtuigen op de Buitenveldertbaan (27) en de Schiphol-Oostbaan (22). Dit zorgt tussen 17 juni en medio september voor meer vliegverkeer over omliggende gemeentes zoals Amstelveen, Amsterdam en Haarlemmermeer (Badhoevedorp). Ook inwoners van Landsmeer, Waterland, Edam-Volendam, Diemen, Ouder-Amstel, Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum, Almere en Huizen kunnen meer vliegverkeer over hun woongebieden waarnemen.

Vorig bericht Netwerkbijeenkomst over duurzaamheid; 13 juni in Haarlem
Volgend artikel Groot aantal faillissementen eerste week juni in Noord-Holland

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland