Nieuws

Nederlandse CEO’s pessimistischer over economische groei

Geopolitieke onzekerheid blijkt een van de voornaamste oorzaken


  • Nog maar 32 procent van de Nederlandse CEO’s denkt dat de wereldwijde economische groei komend jaar toeneemt. 33 procent verwacht krimp.
  • 2 procent van de Nederlandse CEO’s is vol vertrouwen dat de omzet van het eigen bedrijf de komende twaalf maanden toeneemt. Kijkend naar een langere termijn van drie jaar, komt dat percentage uit op 28 procent.
  • De grootste zorgen van de Nederlandse CEO’s hebben betrekking op politieke onzekerheid (74 procent), overregulering (72 procent), geopolitieke onzekerheid (70%), beschikbaarheid van key skills (70%), cyberbedreigingen (69 procent) en handelsconflicten (68 procent).

Amsterdam – Nederlandse CEO’s zijn aanzienlijk minder optimistisch over de economische groei dan vorig jaar. Dat blijkt uit de 22e CEO Survey die accountants- en adviesbureau PwC vandaag heeft gepresenteerd tijdens het World Economic Forum in Davos.

Uit de Nederlandse uitkomsten van PwC’s wereldwijde onderzoek onder zo’n 1.400 CEO’s blijkt dat nog maar 32 procent van de ondervraagde CEO’s verwacht dat de economie het komend jaar (bescheiden) zal groeien. Dat is fors minder dan vorig jaar, toen nog 67 procent van de ondervraagden uitging van een economische groei. Uit het onderzoek van accountants- en adviesbureau PwC blijkt verder dat Nederlandse CEO’s zich vooral zorgen maken over de internationale omgeving waarin zij zakendoen. De Nederlandse uitkomsten zijn in lijn met de wereldwijde uitkomsten.

Jan Willem Velthuijsen, hoofdeconoom bij accountants- en adviesbureau PwC, waarschuwt dat we elkaar niet gelijk een crisis in moeten praten: “Vorig jaar was het wereldwijde optimisme erg groot, met name bij CEO’s in de Verenigde Staten. Een groot deel van de wereld werd daarin meegetrokken, omdat de Amerikaanse economie nu eenmaal een graadmeter is voor de rest van de wereld. Nu overheerst er veel meer onzekerheid over de uitkomsten van handelsconflicten en andere politieke processen. Daarnaast merk je dat CEO’s bang zijn voor een verhoging van transactiekosten en beperking van de mogelijkheden om hun kosten te verlagen. Volgens mij is dat een hele reële economische blik.â€

Uit de CEO Survey blijkt verder dat 67% van de Nederlandse CEO’s denkt dat artificial intelligence de komende vijf jaar sterke invloed zal hebben op de manier van zakendoen (wereldwijd ligt dat percentage zelfs op 85%). Grote stappen om AI in te zetten zijn echter nog niet gezet. In Nederland is een derde van de ondervraagde CEO’s begonnen met de uitrol van AI-initiatieven, maar slechts op beperkte schaal. Een zelfde percentage wil daar in de komende drie jaar mee beginnen.

De Nederlandse CEO’s maken zich ook zorgen over het gebrek aan de juiste vaardigheden op de arbeidsmarkt, vooral op het gebied van technologie en digitalisering. Een groot deel van hen zoekt de oplossing voor deze ‘skill gap’ in training en herscholing.

Vorig bericht Ooms 30.000 euro in de prijzen voor duurzaam asfalt
Volgend artikel Winnaar Cruquius Penning 'Een gevoel voor rechtvaardigheid'

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland