Duurzaam

Mkb verduurzamen: van kostenpost naar kans

Uit onderzoek blijkt dat het mkb achterop raakt met verduurzaming

 Mkb verduurzamen: van kostenpost naar kans

Verduurzaming is een hot topic, maar voor veel mkb-bedrijven voelt het nog als een ver-van-hun-bed-show. Onnodig, want duurzaam ondernemen biedt juist kansen. Uit onderzoek blijkt dat het mkb achterop raakt met verduurzaming. Dit komt deels door onmacht en onwil, maar ook doordat verduurzaming vaak gezien wordt als een administratieve last. Ten onrechte, want duurzaamheid gaat veel verder dan dat. Het gaat om het integreren van niet-financiële waarden in de kern van de bedrijfsvoering.

Duurzaam ondernemen loont

Duurzame ondernemers zijn beter voorbereid op de toekomst. Ze spelen in op de veranderende vraag in de markt, waar consumenten steeds vaker kiezen voor duurzame producten en diensten. Bovendien verbetert verduurzaming de efficiëntie van het bedrijf, wat kosten bespaart. Denk aan lagere energiekosten, minder afval en efficiëntere processen. En last but not least, voldoen duurzame bedrijven makkelijker aan de steeds strengere wet- en regelgeving.

Kansen voor het mkb

De kansen voor het mkb op het gebied van verduurzaming zijn talrijk. Zo kunnen mkb-bedrijven:

  • Nieuwe markten aanboren. De vraag naar duurzame producten en diensten groeit snel. Duurzame mkb-bedrijven kunnen hierop inspelen door nieuwe producten en diensten te ontwikkelen of bestaande producten te verduurzamen.
  • Kosten besparen. Verduurzaming kan leiden tot lagere energiekosten, minder afval en efficiëntere processen. Dit kan de winstmarge van mkb-bedrijven aanzienlijk vergroten.
  • Hun imago verbeteren. Duurzame mkb-bedrijven worden gezien als innovatief en maatschappelijk betrokken. Dit kan een positief effect hebben op hun imago en aantrekkingskracht voor klanten en medewerkers.
  • Voldoen aan wet- en regelgeving. De wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid wordt steeds strenger. Duurzame mkb-bedrijven zijn hier al op voorbereid en hoeven zich geen zorgen te maken over boetes of sancties.

Overheid, pak je rol!

De overheid kan mkb-bedrijven helpen om de kansen van verduurzaming te pakken. Dit kan door:

  • Regelingen en subsidies simpeler te maken. Maak één loket waar mkb-bedrijven terecht kunnen voor alle informatie en ondersteuning.
  • Duurzaam inkopen te stimuleren. De overheid is de grootste inkoper van Nederland. Door duurzaam in te kopen, kan de overheid de verduurzaming van het mkb een enorme boost geven.
  • Voorlichting en inspiratie te bieden. Laat mkb-bedrijven zien hoe andere bedrijven succesvol verduurzamen. Dit kan via workshops, seminars en online platforms.

Conclusie

Verduurzaming is geen kostenpost, maar een kans voor het mkb. De overheid kan mkb-bedrijven helpen om deze kans te pakken. Samen maken we Nederland duurzamer!

Gebaseerd op een artikel van Wouter Scheepens van directeur MVO Nederland

Vorig bericht 11 bedrijven in Noord-Holland failliet in week 8
Volgend artikel Amsterdam krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers

Nu op WijNoordHolland