Arbeidsmarkt

Krapte op arbeidsmarkt Zaanstreek – Waterland in detailhandel voelbaar

Voor werkgevers lastig kandidaten te vinden voor vacatures

Krapte arbeidsmarkt Zaanstreek Waterland

Zaanstad,
De krapte op de arbeidsmarkt laat zich in veel sectoren voelen. Ook in de detailhandel is het voor veel werkgevers lastig geschikte kandidaten te vinden voor openstaande vacatures. Mede onder invloed van deze krapte passen werkgevers in de sector zich langzaam aan en richten ze zich op andere kandidaten dan voorheen, zoals beschreven in de UWV-publicatie ‘Detailhandel in beeld‘.

Detailhandel herstelt zich

Na een periode van veel meer online aankopen lijkt de detailhandel inmiddels hersteld van de coronacrisis. De sector kampt echter wel met een flink tekort aan personeel, terwijl de winkelstraten nog zeker niet allemaal gevuld zijn.

Sector goed vertegenwoordigd

Landelijk werkt ruim 1 op de 10 mensen in loondienst in de detailhandel. In de drie regio’s in Noordelijk Noord-Holland ligt dit aandeel hoger. Zowel in Zuid-Kennemerland en IJmond als in Noord-Holland Noord ligt dit aandeel boven de 13%, terwijl in Zaanstreek-Waterland het percentage, mede door de aanwezigheid van het hoofdkantoor van Albert Heijn, zelfs boven de 16% ligt. Er werken dus naar verhouding veel mensen in de detailhandel en er worden ook veel mensen gevraagd. Het aantal vacatures voor de drie regio’s samen ligt op 3.700. Het aantal WW-uitkeringen in de detailhandel ligt met 1.078 veel lager en is sinds vorig jaar met 15% gedaald.  De sector richt zich voor een deel van oudsher op jongere werknemers.

Meer over de actuele ontwikkelingen in de arbeidsmarkt in de Regionale Nieuwsflits noordelijk Noord-Holland.

Oog voor onbekende doelgroepen

“In deze krappe arbeidsmarkt is het lastig om geschikt personeel te vinden. Het is daarom belangrijk dat werkgevers ook oog hebben voor werknemers die misschien minder voor de hand liggen, zoals mensen met een arbeidsbeperking of 55-plussers, zegt arbeidsmarktadviseur Bedia Can.

”Oudere werknemers brengen een jarenlange ervaring mee die een positieve uitwerking op de werkvloer heeft. En met (kleine) werkaanpassingen kunnen mensen met een arbeidsbeperking gewoon aan de slag. Het zou toch jammer zijn als deze vaak zeer gemotiveerde werknemers aan de kant blijven staan.”

Vorig bericht 3 ondernemers starten met agroforestry-project Haarlemmermeer
Volgend artikel Sterke financiële groei Amsterdam The Style Outlets

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland