Award

Jungle-achtige daktuin Inspyrium wint Rooftop Award

Juryvoorzitter Arjen Ketting (MVRDV) overhandigde prijs aan Boomkwekerij Ebben en VIC Landscapes

Jungle-achtige daktuin Inspyrium wint Rooftop Award

Amsterdam,
Afgelopen vrijdag 10 juni 2022 organiseerde stichting Rooftop Revolution het Rooftop Symposium 2022. Jungle-achtige daktuin Inspyrium wint Rooftop Award. Aan het eind van de dag werd in het Koninklijk Instituut voor de Tropen de Rooftop Award 2022 uitgereikt. Met deze prijs wil Rooftop Revolution meer groene en multifunctionele daken promoten.

Juryvoorzitter Arjen Ketting (MVRDV) overhandigde de prijs uiteindelijk aan Boomkwekerij Ebben en VIC Landscapes. Zij werkten aan de multifunctionele daktuin op het dak van Inspyrium in Cuijk.

Rooftop Award 2022

De Rooftop Award is in het leven geroepen door stichting Rooftop Revolution. Zij heeft als missie om zoveel mogelijk duurzame en multifunctionele daken aan te jagen. De Rooftop Award is daarin een belangrijke stimuleringsprijs om op een positieve manier elkaar uit te dagen.
In 2020 won het Depot Boijmans van Beuningen de prijs met hun dak bovenop het depot. In 2021 was er geen winnaar. Covid zorgde voor annulering van het symposium. Hierdoor werd het enthousiasme voor de huidige editie alleen maar groter. Dit zag je terug in het aantal aanmeldingen.

Multifunctioneel & groen: een beleving voor het oog

Het dak op het Inspyrium in Cuijk mag zich een terechte winnaar noemen. Jungle-achtige daktuin Inspyrium wint Rooftop Award.  Juryvoorzitter Arjen (MVRDV): “Dit dak heeft werkelijk alles in zich: een mooie vormgeving, afwisselende beplanting, een goede gebruiksfunctie, veel innovatieve elementen en veel aandacht voor natuur en biodiversiteit. Boomkwekerij Ebben inspireert ons allemaal met de daktuin op het Inspyrium!”

Afwisselend

Een verscheidenheid aan meerstammige bomen en struiken karakteriseert het 1.400 m2 grote dak, gecombineerd met eilanden van vaste planten, fruitbomen, kruiden en gevelgroen. Het is een afwisselend, organisch landschap met knusse zithoeken, een kas, een pergola en een bar, maar ook zwevende eettafelstoelen aan een zwevende tafel en 3D-geprinte banken. Verder is er een windmolen die de drinkschaal van de vogels door middel van een overstort automatisch bijvult, een groot vogelnest en vogelkastjes van een vogelwerkgroep.

De gigantische boomhut met een prachtig uitzicht over het landschap en de daktuin maakt het geheel af. Een strook bomen met samengesteld blad, beplanting met voornamelijk grote bladeren en veel varens zorgen bij de boomhut voor een junglegevoel. Dirk van Ebben: “Met deze daktuin hebben we ook onze eigen grenzen verlegd en alle betrokkenen hebben hier hun ziel en zaligheid in gelegd. We zijn dan ook ontzettend blij met het mooie resultaat en heel trots dat we de Rooftop Award hebben gewonnen.”

Rijkdom aan biodiversiteit en eetbare planten

Voor de plantenliefhebber is het assortiment speciaal. Je vindt er een rijkdom aan biodiversiteit en soorten planten, geschikt voor alle seizoenen. De ‘junglebomen’ hebben in de meeste gevallen een eetbare vrucht en ook in de eilanden zijn bomen gebruikt die eetbare vruchten geven. De onderbeplanting van kruiden zoals dwerg origanum, hyssop, bonenkruid, kruiptijm, wilde knoflook, salie en munt vult dit aan. Achterin de daktuin is een zuurminnende hoek ingericht. Hier is geen kalkrijk lavasubstraat toegepast, maar zuurder daktuinsubstraat met turf. Bosbes, veenbes, honingbes, vossenbes, bergthee en gojibes doen het hier uitstekend.

Educatieve en innovatieve functie

Het ontwerp biedt ook een educatieve functie. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld hun fiets plaatsen onder een grote regenton waar al fietsend water kan worden gepompt. Dit laat zien hoeveel energie een boom nodig heeft om het vocht vanuit zijn wortels naar de kroon te krijgen. Innovaties stimuleren is één van de doelstellingen van de daktuin. In samenwerking met de TU Delft zijn er bijvoorbeeld proefbakken voor boomveren neergezet. Aan de hand van een speciale ophangconstructie kunnen deze bomen zonder te wortelen in de grond vrijwel overal geplaatst worden.

Jury en nominaties

De jury, Arjen Ketting – MVRDV (juryvoorzitter), Mirjam Slob – Rooftop Rumour, en Jennifer de Jonge – NEST architect voor de dieren, kozen maar liefst zes finalisten, waaronder er twee een tweede plek kregen. Eén hiervan was de daktuin op de Groenmarkt in Amsterdam, gerealiseerd door De Dakdokters en ontworpen door Buro Harro. De andere was een CPO-project aan de Weespertrekvaart (Amsterdam), gerealiseerd vanuit het RESILIO project, in samenwerking met De Dakdokters, Metropolder Company, Klimaatgarant en Waternet.

Vorig bericht 24 juni: ondernemersevent jubilerende netwerkvereniging Het NON
Volgend artikel CTS GROUP nieuwe hoofdsponsor AZ Jeugdopleiding

Nu op WijNoordHolland