ICT

High tech Immersive room voor trainen praktijk situaties Horizon College geopend

mbo-studenten kunnen nu in een virtual reality-omgeving leren

Immersive room Horizon College

Purmerend,
Bij het Horizon College in Purmerend is een immersive room in gebruik genomen. De immersive room biedt veel mogelijkheden om praktijksituaties op een realistische manier te trainen. In plaats van in een klaslokaal kunnen mbo-studenten nu in een virtual reality-omgeving leren hoe ze in bepaalde situaties moeten handelen.

De immersive room is voorzien van wanden met touchscreens en heeft interactief bewegend beeld op alle muren. Als eerste mbo-school in Nederland gaat het Horizon College een immersive room multidisciplinair inzetten voor de verschillende mbo-opleidingen. Zo krijgen studenten van de ICT-opleidingen de mogelijkheid om de techniek van virtual reality onder de knie te krijgen. Studenten van de opleiding E-Commerce kunnen via virtual reality klanten een extra beleving aanreiken om hun producten te verkopen. Bij de zorg- en beveiligingsopleidingen kan geleerd worden hoe om te gaan met stressvolle situaties.

Verrijking van het onderwijs

Patrick Colli, manager van de ICT-opleidingen bij het Horizon College, is enthousiast over de immersive room. ”Er zijn situaties die in een klaslokaal moeilijk na te bootsen zijn. In de immersive room kunnen vrijwel alle situaties gesimuleerd worden. Denk bijvoorbeeld aan onze studenten van de Uniformberoepen die leren hoe je in een rampsituatie mensen moet evacueren. Of een verpleegkundige die in een stressvolle situatie acuut moet handelen. We kunnen met deze techniek studenten op een veel realistischer manier trainen en dat is een verrijking van het onderwijs.”

Purmer Valley

De immersive room is een gezamenlijk initiatief van het Horizon College en PurmerValley. PurmerValley is het samenwerkingsverband tussen onderwijs, bedrijfsleven en de gemeente Purmerend om het ICT-onderwijs te verrijken en het personeelstekort in de ICT-sector een halt toe te roepen. Met de ingebruikname van de immersive room leren ICT-studenten kennismaken met nieuwe technieken. Opleidingen worden hierdoor aantrekkelijker, met als doel dat meer jongeren voor een toekomst in de ICT kiezen. De opening van de immersive room werd verricht door Arjan Vethman, directeur van het Horizon College en wethouder Coen Lageveen van de gemeente Purmerend. De wethouder is blij dat de immersive room in gebruik is genomen. ”Ik ben er trots op dat we nu in onze gemeente een immersive room hebben. We kunnen jongeren hiermee boeien en binden aan de regio. Dat is een belangrijke doelstelling binnen onze samenwerking tussen onderwijs, gemeente en bedrijfsleven.”

Studiekeuze na voortgezet onderwijs

Niet alleen de mbo-opleidingen van het Horizon College gaan gebruik maken van de nieuwe immersive room; ook scholen van het voortgezet onderwijs kunnen de immersive room inzetten voor de studiekeuze van vmbo-leerlingen. De immersive room kan vo-leerlingen een beter beeld van de mbo-opleidingen en het werkveld geven. Hierdoor kan schooluitval en verkeerde beroepskeuze worden voorkomen.

Uniek project

Het Horizon College biedt circa 130 mbo-opleidingen aan, verdeeld over de locaties in Purmerend, Alkmaar, Heerhugowaard en Hoorn. ‘We willen zoveel mogelijk studenten kennis laten maken met deze nieuwe manier van leren’, vertelt opleidingsmanager Patrick Colli. ”Het gebruik van de vele simulatiemogelijkheden, de betrokkenheid van onze mbo-opleidingen én het voortgezet onderwijs maken dit project uniek. Het is een project waar veel jongeren én het werkveld van kunnen profiteren. Met deze nieuwe immersive room kunnen we jongeren nog beter voorbereiden op hun toekomstige beroep.”

Vorig bericht 10 juni speeddaten in Haarlem: talenten zoeken werkervaringsplek
Volgend artikel NVJ en DPG Media bereiken overeenstemming

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland

INTERVIEW WIJBUSINESSNIEUWS

Als solopreneur heb je geen beperkingen