Energietransitie

Huiswaarderweg geluidsscherm zuid duurzaam met zonnepanelen

Een 1250 meter lang geluidsscherm met een curve voorzien van zonnepanelen

Huiswaarderweg geluidsscherm zuid duurzaam met zonnepanelen

Alkmaar/Eersel,
Een geluidsscherm met een curve voorzien van zonnepanelen. Het was een uitdaging, maar het is gelukt. Het geluidsscherm langs de N245 Huiswaarderweg (zuid) is begin juni volledig voorzien van 3500 zonnepanelen. 

Verduurzaming

Een geluidsscherm langs de snelweg is vaak nog een onbenut leeg vlak. En dat terwijl zo’n muur met een slimme oplossing kan worden voorzien van zonnepanelen en zo kan bijdragen aan de verduurzaming van de Nederlandse energieopwekking. Zoals bij de installatie die Alius en Sunconnect in samenwerking hebben geplaatst op het geluidsscherm langs de Huiswaarderweg. Het scherm is 1250 meter lang en zes meter hoog. Hierdoor zijn er bijna 3500 panelen van 370 wattpiek per zonnepaneel geplaatst. De maximale stroomopwek is 1,2 megawatt. De stroom wordt teruggeleverd aan netbeheerder Liander.

“Het systeem is zó ontwikkeld, dat de gemeente Alkmaar in de toekomst laadpleinen kan plaatsen. Hier kunnen consumenten hun auto opladen aan diverse laadpunten. Daarnaast zou de gemeente batterijen kunnen plaatsen voor de opslag van de geproduceerde stroom, en hiermee op de energiemarkt handelen. Het is toekomstmuziek, maar zeker mogelijk,’’ aldus Hans Noels, directeur van Sunconnect.

Technische uitdaging

Omdat de geluidswal een lichte curve heeft, besloten Sunconnect en Alius het systeem op te splitsen in plaats van het in één rechte lijn door te trekken. Hierbij werd gekozen voor het Aelex-montagesystem als frame- en onderkant. Omdat het om veel basisprofielen gaat, besloten de projectpartners om ook het basisprofiel van het montagesysteem op te splitsen. Dit bespaart materiaal en kosten. Sunconnect heeft dit constructief nagerekend en ook de gemeente Alkmaar deed dat opnieuw.

Het project kende een lange aanloop. Bart Michielsen, business developer van het Aelex-montagesysteem voor zonnepanelen bij Alius, ging in januari 2023 met zijn collega Arjan Nouwens, technisch sales engineer bij Alius, voor de eerste maal voor overleg naar Sunconnect. Na vele afspraken is er een testopstelling gemaakt met een deel van de geluidswal op de productiewerf. Begin dit jaar is gestart met monteren, wat eind juni is voltooid. Verder is er voor het geluidsscherm gekozen voor zonnepanelen van Longi en voor omvormers van SofarSolar.

Het Aelex-montagesysteem

Het zonnepaneel kan vanwege de constructie van het inlegsysteem vrij werken (er ontstaan geen micro-cracks). Aelex is toe te passen op alle gangbare zonnepanelen. “Het is gecertificeerd én het ziet er ook nog eens heel erg mooi uit,’’ aldus Nouwens. Daarnaast is er nog een ander voordeel. “Omdat je bij ons inlegsysteem geen tussenruimte hebt, kwam het erop neer dat je in dit geval op de totale lengte zo’n 7 meter extra kon benutten om panelen te plaatsen.”

Samenwerken met Alius

“Aelex is een eyecatcher omdat de panelen door het inlegsysteem dicht op elkaar zitten. Dat is de reden om hier met dit systeem te werken. En ik rijd er zelf elke dag langs, dus dan moet het er gewoon mooi uitzien”, zegt Noels glimlachend. “Het beviel goed om te werken met Aelex. We hebben veel overleg gehad met de mensen van Alius voor het passend maken van de onderconstructie. Daarna was het een kwestie van inleggen en schuiven. Ik ben trots op het resultaat.”

Vorig bericht GO!-NH zoekt ambitieuze, duurzame en groeiende ondernemers
Volgend artikel Top 5 gelezen artikelen op WijNoordHolland van afgelopen week 26

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland

INTERVIEW WIJBUSINESSNIEUWS

Als solopreneur heb je geen beperkingen