Nieuws

HP verliest ook cassatiezaak tegen 123inkt.nl

HP verliest ook bij de Hoge Raad de tegen 123inkt.nl aangespannen zaak.


Nederhorst den Berg
Het Amerikaanse technologiebedrijf beweerde dat er sprake was van inbreuk op een HP-octrooi op de geheugenchip van 123inkt huismerk cartridges. Nadat 123inkt.nl eerder de zaken had gewonnen bij de rechtbank Den Haag en het gerechtshof Den Haag, heeft ook de Hoge Raad nu 123inkt.nl in het gelijk gesteld. Daarmee is een jarenlange octrooistrijd eindelijk beslist.

Op 2 december 2014 werd 123inkt.nl door HP gedagvaard. In een bodemprocedure stelde HP dat de chips op 123inkt huismerk cartridges inbreuk maakten op een octrooi van HP. De chips op huismerk cartridges zouden teveel overeenkomsten hebben met de geheugenchips op HP cartridges. 123inkt.nl was van mening dat het patent van HP niet nieuw en niet innovatief was en dat HP het octrooirecht misbruikte om ten onrechte een monopolie te krijgen op cartridges voor HP printers.

Op 25 november 2015 werd 123inkt.nl door de rechter in het gelijk gesteld.

Vervolgens ging HP in hoger beroep. De uitspraak van het hoger beroep vond plaats op 24 mei 2017. Daarin bevestigde het hof dat het octrooi van HP op de chips nietig is. Het octrooi zit niet alleen op de chip zelf, maar ook op de toegepaste processen van de printer. HP was het niet eens met deze uitspraak en ging in cassatie bij de Hoge Raad.

De Hoge Raad heeft op 19 april 2019 uitspraak gedaan en het eerdere arrest van het gerechtshof Den Haag bekrachtigd. Dit betekent dat het octrooi van HP op de chip definitief is vernietigd.

Na vier jaar procederen – waarbij HP drie nederlagen op rij incasseerde – is definitief duidelijk dat 123inkt.nl de huismerk cartridges gewoon mag blijven verkopen. De Amerikaanse techgigant gaf meer dan een half miljoen euro aan advocaatkosten uit en moet ook de advocatenkosten van 123inkt.nl vergoeden. In 2014 begon HP nog een tweede octrooizaak tegen 123inkt.nl, maar die werd door HP al in 2015 ingetrokken.

Directeur Gerben Kreuning van 123inkt.nl: “Ik ben blij met deze uitspraak van de Hoge Raad, waardoor definitief duidelijk is dat wat wij doen, gewoon mag. We hebben ons gelukkig niet laten afschrikken door het machtsvertoon van HP. Wanneer ik fout zit, geef ik dat zonder enige moeite toe, maar, wanneer ik niet fout zit en er worden machtsspelletjes gespeeld, dan denk ik: “kom maar op, ik ben niet bang voor jullie!†en zie hier het mooie resultaatâ€.

Vorig bericht John Jansen neemt afscheid van Ondernemend Aalsmeer
Volgend artikel Amsterdamse startup krijgt geld uit Innovatiefonds Noord-Holland

Nu op WijNoordHolland