Maritiem

Groot nautisch evenement tijdens Zeehavendagen Amsterdam

Alle havens in Noordzeekanaalgebied zetten hun deuren wijd open van 27 t/m zondag 30 juni

Groot nautisch evenement tijdens Zeehavendagen Amsterdam

Foto: Zeehavendagen Amsterdam

Amsterdam,
Alle havens in het Noordzeekanaalgebied zetten hun deuren wijd open tijdens de derde editie van de Zeehavendagen Amsterdam van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni a.s. Het programma telt dit jaar vele rondleidingen bij bedrijven en activiteiten in de havens van IJburg tot IJmond; van Pampus tot Zaanstad en de Zeesluis IJmuiden. De meeste activiteiten zijn gratis toegankelijk. Met de Zeehavendagen laat de 4e haven van Europa zien dat zij één van de belangrijkste economische en innovatieve spelers is in de regio en in Nederland.

Passenger Terminal Amsterdam (PTA)

Het centrum van de activiteiten van de Zeehavendagen is rondom de Passenger Terminal Amsterdam (PTA) aan de Oostelijke Handelskade en het Java-eiland vlakbij het Centraal Station Amsterdam waar onder meer het immense amfibisch transportschip Zr. Ms. Johan de Witt van de Koninklijke Marine op vrijdagochtend 28 juni wordt verwelkomd tijdens een grote schepenshow.

Primeurs

Dit jaar kent de Zeehavendagen Amsterdam ook een aantal primeurs. Zoals het Open Huis bij superjachtenbouwer Feadship in de Westhaven en de openstelling van de Passenger Terminal Amsterdam. Niet eerder openden deze bedrijven hun deuren voor bezoekers.

Cacao en chocolade belangrijk

Van oudsher is het Noordzeekanaalgebied de belangrijkste en grootste cacaohaven ter wereld. De aanwezigheid van deze maakbedrijven zorgt ook voor veel werkgelegenheid. Tijdens de Zeehavendagen zijn maar liefst 6 chocoladefabrieken en twee cacao overslagbedrijven te bezoeken in de havens in het Noordzeekanaalgebied. Aurora, De Eenhoorn, De Jonker (allen deel uitmaken van de Cargill groep, de Chocolatmakers, de Royal Duyvis Wiener, C. Steinweg-Handelsveem en Vollers openen hun deuren en geven op vaste tijden rondleidingen.

Grootste energiehaven ter wereld

Naast chocolade en cacao kent het Noordzeekanaalgebied nog meer belangrijke industrieën en maakbedrijven. Tijdens de Zeehavendagen opent ook Tate & Lyle haar deuren, dit bedrijf is de grootste zoetstoffenproducent ter wereld. En wie altijd benieuwd is hoe afval wordt verwerkt tot bouwstoffen en groenproducten kan terecht bij Afvalzorg Nauerna. Bij de imposante Damen Oranjewerf kunnen de bezoekers zien hoe schepen gerepareerd en opnieuw opgebouwd worden. En in de grootste benzinehaven ter wereld laat Eurotank Amsterdam zien hoe zij zich voorbereiden op de veranderingen in de wereld van energietransitie. Bij Koopman Car Terminal passeren jaarlijks 150.000 auto’s op weg naar hun nieuwe eigenaar. Medewerkers van dit enorme bedrijf vertellen over de werkzaamheden en de distributie van deze voertuigen.

Werken in de haven

Zeehavendagen Amsterdam maakt sinds januari deel uit van de in januari gestarte arbeidsmarkt- en onderwijscampagne Werkenindehaven.amsterdam. Om basisschoolleerlingen en brugklassers te enthousiasmeren voor de technische en logistieke kant van de haven, huist de PTA op donderdag 27 juni het Promotie Event Techniek (PET). Op vrijdag 28 juni gaan de deuren van de cruise terminal open voor MBO- en HBO-studenten en werkzoekenden. Aan deze banenmarkt doen meer dan 40 haven- en havengerelateerde bedrijven mee.

Vanaf het water het beste zicht

De haven is natuurlijk het beste te ontdekken via het water. Daarom zijn er tijdens de Zeehavendagen talloze excursies mogelijk per schip. Bijvoorbeeld met de Zaanstad Food Ferry, de Zeesleepboot Holland, de boten van Museum Kromhout, de Statenjacht Utrecht, opleidingschip Gyrinus, de mijnenveger Hr. Ms. Mahu en de Nautilus. Op www.zeehavendagenamsterdam.nl staat het volledige programma en de mogelijkheid van het boeken van tickets.

Vorig bericht 17 Bedrijven failliet in Noord-Holland afgelopen week
Volgend artikel Provincialeweg (N203) Krommenie 2 weken afgesloten

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland