Energietransitie

GIGA Storage kondigt grootschalig energieopslagproject aan in België

Dit 1.200 megawattuur project markeert een belangrijke stap in de energietransitie

GIGA Storage lanceert groot energieopslagproject in België.

Foto: GigaStore

Amstelveen,
GIGA Storage België heeft aangekondigd dat zij een grootschalig energieopslagproject wenst te ontwikkelen in Kinrooi, net over de grens bij Weert. Met dit project van 1.200 megawattuur wordt wederom een belangrijke stap gezet in de energietransitie en wordt het ook duidelijk dat België hierin een voortrekkersrol in Europa wil gaan innemen. 

GIGA Storage België lanceert grootschalig energieopslagproject: een grote duurzaamheidsstap.

Joeri Siborgs, General Manager GIGA Storage Belgium: “Dit project wordt voor België een grote stap vooruit. Dit energieopslagproject zal aansluiten op het hoogspanningsnet en substantieel gaan bijdragen aan het verduurzamen van het elektriciteitsnet. Wij hebben de omwonenden van dit nieuwe project reeds ontvangen op een informatiebijeenkomst, omdat wij hen graag als eersten informeerden over onze plannen. Wij dienen nu de omgevingsvergunningsaanvraag in bij de bevoegde autoriteiten.”

CEO Ruud Nijs ziet snelle vooruitgang in Belgische energieopslag door transportkostenbeleid.

Ruud Nijs, CEO GIGA Storage: “In Nederland zijn wij al een aantal jaren actief met energieopslag. Het is mooi om te zien dat in België het momentum daar nu ook is. Dit project is van dezelfde ordegrootte als ons Nederlandse project in Delfzijl. In België gaan de ontwikkelingen echter sneller, hetgeen voornamelijk komt doordat batterijen in België voor het overgrote deel zijn vrijgesteld van transportkosten.”

Afgelopen week benadrukte de Belgische Minister van Energie Tinne van der Straeten het belang van een aantrekkelijk investeringsklimaat: “Het is door het gunstige investeringsklimaat dat er in België massaal nieuwe batterijenparken worden gebouwd. Batterijenparken zijn bijvoorbeeld voor 10 jaar vrijgesteld van transmissienettarieven en moeten geen accijnzen betalen voor het deel dat ze terug op het net brengen. Zo maken we van België leider in de energietransitie.”

Vorig bericht Aandeel hernieuwbare energie in Noord-Holland steeds groter
Volgend artikel Woningen Klarenburg van aardgas af: duurzaam renovatieproject voltooid

Nu op WijNoordHolland