Cao

FNV veroordeelt stemfraude door werkgevers Technische Groothandel en De Unie

'50% van mijn collega's heeft geen mogelijkheid om te stemmen'

FNV veroordeelt stemfraude door werkgevers Technische Groothandel en De Unie

De FNV krijgt verontrustende signalen binnen van medewerkers binnen de Technische Groothandel dat werkgevers willekeur toepassen bij het stemmen over de cao. Het gebruik van de tool DigiC zou ervoor zorgen dat mensen worden uitgesloten van het stemproces.

Cao afsluiten met DigiC

Werkgevers hebben DigiC ingekocht via vereniging De Unie om een cao af te sluiten. Daarbij maken zij gebruik van een onderzoeksbureau. Met onder andere panelgesprekken en een enquête wordt de inzet voor de onderhandelingen bepaald. Maar er is van alles mis met deze methode.

Niet iedereen kan meedoen

Onur Erdem, bestuurder FNV Handel: “Het is niet onafhankelijk en niet iedereen kan eraan meedoen. Vooral medewerkers die fysiek werk doen worden structureel uitgesloten van het stemproces. Dat vind ik een vorm van stemfraude. Ook is onduidelijk wat er gebeurt met de persoonsgegevens van de mensen.”

Geen mogelijkheid om te stemmen

Dat zo niet alle werknemers kunnen stemmen komt onder andere omdat een heleboel bedrijven in de sector niet met DigiC werken. Daarnaast kunnen de werkgevers die dit wel doen zelf bepalen wie van hun mensen ze vragen om mee te praten over de cao en wie er kan stemmen. Een medewerker uit de Technische Groothandel: “50% van mijn collega’s heeft geen mogelijkheid om te stemmen. Al deze collega’s werken in het magazijn. Mensen met een kantoorfunctie, die meer verdienen, mogen wel stemmen. Dat is ondemocratisch.”

Onafhankelijke bonden buiten de deur gehouden

De FNV heeft meerdere keren aan de bel getrokken bij de werkgevers, maar zij doen er niets mee. Erdem: “Werkgevers doen juist dolgraag zaken met De Unie, door de hoge mate van invloed die zij hebben op het cao-proces: zij faciliteren DigiC. Ondertussen worden onafhankelijke vakbonden, zoals de FNV en het CNV, buiten de deur gehouden.”

Veel te lage loonsverhoging

De FNV ligt in de clinch met de Vereniging Werkgevers Technische Groothandel (WTG) over een goede cao voor de bijna 40.000 werknemers van winkels waar gereedschap en materialen worden verkocht voor de bouw, metaal, techniek en industrie. Het overleg is vastgelopen op de veel te lage loonsverhoging van 4% per jaar die de werkgevers hun mensen willen geven. De vakbond bereidt acties voor in de sector.

Vorig bericht MSP's, hybride werknemers en connected cars worden geconfronteerd met cyberdreiging in 2023
Volgend artikel Slimme oplossingen van Resideo maken installateurs helden van energiecrisis

Nu op WijNoordHolland