Financiering

Experts spreken over het verbeteren van MKB-financiering

Amsterdamse cloud-native core banking provider, organiseerde evenement over toekomst van alternatieve kredietverlening

Experts spreken over het verbeteren van MKB-financiering

Amsterdam,
°neo by Five Degrees, de Amsterdamse cloud-native core banking provider, organiseerde onlangs een evenement over de toekomst van alternatieve kredietverlening met twee vooraanstaande Nederlandse experts in de sector: Anne Hakvoort, partner bij FG advocaten en gespecialiseerd in fintech, en Ronald Kleverlaan, directeur van het European Centre for Alternative Finance en voorzitter van Stichting MKB Financiering.

De laatste jaren is het voor het MKB steeds moeilijker geworden om bankleningen te krijgen, waardoor alternatieve financieringsvormen een realistische optie zijn geworden om toegang te krijgen tot kapitaal, met name ook voor vrouwen en minderheden.

Het evenement over de toekomst van alternatieve kredietverlening kende een hoge opkomst en werd ingeleid door Jeffrey Severijn, CEO van °neo by Five Degrees. Over de vraag of alternatieve kredietverlening inclusieve kredietverlening zou moeten worden, was de overgrote meerderheid het eens. Kleverlaan legde uit dat Nederland meer dan 1 miljoen migranten heeft en dat mensen die een bedrijf starten, financiering zoeken tegen lage tarieven. Vrouwen en minderheden zijn ondervertegenwoordigd in alternatieve financiering. Voor een deel is dit te wijten aan vooroordelen in en daarnaast komt het omdat vrouwen en minderheden slecht toegang hebben tot netwerken van investeerders. Hier liggen dus enorme kansen.

Crowdfunding

Crowdfunding werd ook besproken. Institutionele beleggers, en dan met name verzekeringsmaatschappijen, hebben deze markt overgenomen en financieren inmiddels de meeste platforms. De komende jaren zullen ook pensioenfondsen deze markt betreden. Instituten hebben particuliere beleggers verdrongen als dominante partij op deze markt, doordat zij samenwerken met de platforms zelf om geld automatisch naar startups te sturen. Meer aandacht van institutionele beleggers is, vanwege hun grotere financiële armslag, goed nieuws voor MKB-bedrijven die op zoek zijn naar financiering.

Jeffrey Severijn, CEO van °neo by Five Degrees, zegt over het evenement en de rol die technologie kan spelen in alternatieve kredietverlening: “Ronald en Anne gaven een uitstekend overzicht van de uitdagingen en kansen in de MKB-financieringsmarkt. Hoewel we zelf geen geldschieter zijn, bieden we technologie die essentieel is voor het runnen van financieringsproducten. Onze cloud-native oplossing geeft kredietverstrekkers de flexibiliteit om in te spelen op alle compliancevereisten en om het MKB efficiënt van dienst te zijn bij het betreden van nieuwe markten.”

De experts behandelden ook regelgeving en de groeiende institutionele betrokkenheid bij crowdfunding. Regulering, hetzij zelfregulering, hetzij via wetgeving, is de sleutel tot het functioneren van alternatieve financieringsmarkten. De meeste deelnemers waren het erover eens dat wetgeving, en niet zelfregulering, de komende tien jaar zal bepalen hoe de markt voor MKB-financieringen eruit zal komen te zien.

Wetgeving

Over de rol die wetgeving speelt bij het verbeteren van de MKB-financieringsmarkt zei Hakvoort: “Zelfregulering kan goed werken in een nieuwe markt zolang de meeste marktpartijen dit ondersteunen. Maar ik denk dat de markt de komende tien jaar zal worden vormgegeven door wetgeving. In heel Europa is wetgeving geharmoniseerd om het vrije kapitaalverkeer te bevorderen. Het nadeel hiervan is dat het voor het MKB moeilijker en duurder wordt om aan die wetgeving te blijven voldoen, vooral voor bedrijven die actief zijn in de financiële dienstverlening.”

Kleverlaan zei over financiële inclusie in alternatieve financiering in Nederland: “Vrouwen en minderheidsgroepen toegang geven tot financiering is meer dan een zakelijke uitdaging, het is een uitdaging voor ons als land. Mensen vinden financiering meestal door binnen hun netwerk aan te kloppen bij een partij die ze vertrouwen, maar veel minderheden hebben daarvoor niet het juiste netwerk. Dat moeten we oplossen. Er zijn ook meer dan 1 miljoen moslims in Nederland en er zijn zeer weinig islamitische financiers. Dit is een enorme kans voor alternatieve financiers.”

Vorig bericht Nachtafsluiting Waterwolftunnel N201
Volgend artikel Installatiebranche verwacht 400.000 warmtepompen per jaar te plaatsen

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland