Energietransitie

Energie opwekken langs snelweg A9

Gemeenten Heiloo, Uitgeest en Castricum hebben deelgenomen aan voorverkenning van A9

energie langs A9 Heiloo

Heiloo,
Verschillende gemeenten hebben de mogelijkheden voor energieopwekking langs de snelweg A9 onderzocht. Dit deden zij samen met de provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat. De gemeente Heiloo wil die mogelijkheden graag samen met omwonenden, inwoners en andere belanghebbenden bespreken. Dit gebeurt tijdens een participatieavond op donderdag 29 juni in de Cultuurkoepel aan de Kennemerstraatweg 464 in Heiloo. De bijeenkomst begint om 20.00 uur.

Samen kijken en bedenken

Tijdens deze avond kunnen inwoners mee kijken en mee denken over de mogelijkheden die er zijn om energie op te wekken langs de snelweg. Klik hier voor aanmelden voor deze participatieavond.

Klimaatakkoord en RES

In 2019 publiceerde de Nederlandse regering het Klimaatakkoord. Een van de afspraken uit dat akkoord is dat 30 energieregio’s onderzoeken hoe zij kunnen voldoen aan de afspraken en duurzaamheidsopgave van het Klimaatakkoord.
Elke regio heeft een Regionale Energiestrategie (RES). Onderdeel van de RES in onze regio is de opwekking van 35 TWh hernieuwbare energie in 2030. Dit zou deels kunnen met energieopwekking op rijksgrond langs de A9. Dat is met een voorverkenning onderzocht.

Voorverkenning

De gemeenten Heiloo, Uitgeest en Castricum hebben deelgenomen aan deze voorverkenning van de A9 die in het voorjaar van 2022 van start is gegaan. De voorverkenning is een samenwerking tussen verschillende gemeenten (waaronder ook Alkmaar en Heemskerk) en de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Rijksvastgoedbedrijf en netbeheerder Liander.
Deze voorverkenning heeft inmiddels inzicht gegeven in de geschiktheid van de bermen, ruimtes bij op- en afritten en geluidsschermen in het onderzoeksgebied langs de A9.

 

Vorig bericht Nieuw convenant voor veiligheid en samenwerking bedrijventerreinen Zaanstad Zuid 
Volgend artikel Circle8 Group neemt Duitse arbeidsbemiddelaar Koenigstein over

Nu op WijNoordHolland