Innovatie

Drie Flevolandse ondernemers winnaars van Eiwit Challenge

Prijs voor innovatieve idee om van lokaal geteelde gewas (plantaardige eiwitten) smakelijk product te maken

Drie Flevolandse ondernemers winnaars van Eiwit Challenge

Foto: Provincie Flevoland

Donderdag 14 december ontvingen drie Flevolandse ondernemers uit handen van gedeputeerde Jan Klopman een cheque van € 10.000,- als winnaars van de Eiwit Challenge, georganiseerd door Provincie Flevoland en Noord-Holland in samenwerking met Voedsel Verbindt. De ondernemers kregen de prijs voor hun innovatieve idee om van lokaal geteelde (plantaardige eiwitten) en smakelijk product te maken.

Naar een ander voedselsysteem

In Nederland is voldoende voedsel beschikbaar, er is een sterke agrarische keten en een toonaangevende internationale voedselindustrie. Toch staat het huidige voedselsysteem onder druk. Voedselproductie en – consumptie moet meer in balans komen met wat de aarde aan kan. Dat vraagt ook wat van ons eetpatroon en wat we dagelijks op ons bord hebben, zoals een menu waarbij we meer plantaardig voedsel eten. Als provincie stimuleren wij de teelt en afzet van plantaardige eiwitten onder andere door de proeftuin Flevolandse Veldboon.

Meer plantaardige eiwitten op ons bord

De vraag naar plantaardige (eiwit)producten stijgt, maar het aanbod van producten op basis van lokaal geteelde eiwitten in de supermarkt schappen is nog beperkt. En dat terwijl er steeds meer sojabonen, veldbonen, kikkererwten, etc. in Flevoland worden geteeld. Wat kan je met deze gezonde en lokaal geproduceerde eiwitten? Met de Eiwit Challenge willen de provincies Noord-Holland en Flevoland, in samenwerking met Voedsel Verbindt hier een extra impuls aan geven.

Prijswinnaars

De kwaliteit van de 17 inzendingen was hoog. Aan de hand van o.a. een pitch en het proeven van de producten bepaalde de jury de prijswinnaars. In totaal zijn er zes prijswinnaars die het bedrag gebruiken om hun innovatie verder te ontwikkelen.
De winnaars zijn:

  • Guacamole uit de Flevopolder, duurzaam alternatief voor de avocado op basis van edamame bonen. Ingestuurd door Peter Strijk van Soy Consultant uit Flevoland.
  • Mothers Kitchen, deeg en beslag producten van lokale plantaardige eiwitten. Ingestuurd door Naveen Balamurugan uit Flevoland.
  • Meel met een missie, meel op basis van mengteelten, veldbonen en tarwe. Ingestuurd door Arjen Verschure en Rogier Scherpbier uit Flevoland.
  • Yogho Bono, gefermenteerde plantaardige veldbonen drink te vergelijken met yoghurt. Ingestuurd door Feike van der Leij en Judith Bontenbal uit Noord-Holland.
  • De Nieuwe Keuken, een hartige vleesvervanger op basis van open schimmelfermentatie. Ingestuurd door Sophie Tielrooij uit Noord-Holland.
  • Tot moes, hartige moes van groente en peulvruchten door middel van fermentatie. Ingestuurd door Roland Tabor uit Noord-Holland.
Vorig bericht In 2024 ondersteunt PIM-NH circulaire ondernemers
Volgend artikel Start aanlegwerkzaamheden glasvezel op bedrijventerreinen Uithoorn en De Kwakel

Nu op WijNoordHolland