Nieuws

DIA-directeur Ton Nijhuis ontvangt hoge Duitse onderscheiding

Nijhuis is al decennialang een belangrijke bevorderaar van de Duits-Nederlandse betrekkingen


Amsterdam
Prof. dr. Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam (DIA), heeft dinsdag 19 maart het Kruis van Verdienste aan lint in de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland ontvangen voor zijn belangrijke bijdrage aan de Duits-Nederlandse betrekkingen. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van de Duitse ambassadeur in Nederland, Dirk Brengelmann.

Nijhuis is al decennialang een belangrijke bevorderaar van de Duits-Nederlandse betrekkingen. In zijn functie bij het DIA maar ook daarbuiten zet hij zich actief in voor sterke verbindingen en wederzijds begrip tussen de beide buurlanden. Daarbij zoekt hij steeds de samenwerking met andere partijen en vervult hij een belangrijke netwerkfunctie in de Duits-Nederlandse relaties. Hij heeft daarnaast met talrijke boeken en publicaties Duitse onderwerpen voor een breed Nederlands publiek toegankelijk gemaakt. Regelmatig verschijnen van zijn hand opiniestukken en artikelen in de Nederlandse kranten en wordt hij als gast voor radio of tv gevraagd.

In 2002 werd Nijhuis tot wetenschappelijk directeur van het DIA benoemd; sinds 2015 is hij directeur (-bestuurder). Naast deze functie is hij als hoogleraar Duitslandstudies verbonden aan de Faculteit der Maatschappij en Gedragswetenschappen (FMG) ) en de Faculteit der Geesteswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daarbij is hij sinds 2018 afdelingsvoorzitter Politicologie bij de FMG van de UvA.

Ton Nijhuis is lid van (internationale) wetenschaps- en adviesraden, waaronder die van het Institut für die Wissenschaften vom Menschen (IWM) in Wenen en de Beirat Germanistik van de Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD). Ook is hij secretaris van de Stichting Von der Gablentzprijs en lid van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen.

Het Bundesverdienstkreuz is een hoge Duitse onderscheiding die kan worden toegewezen aan zowel Duitsers als buitenlanders. De onderscheiding wordt uitgereikt aan personen die bijzondere prestaties op politiek, maatschappelijk of cultureel gebied hebben geleverd. Eerdere prijswinnaars zijn onder anderen Paul Schnabel, Eerste Kamerlid en voormalig directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, Friso Wielenga, directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien in Münster en VVD-Europarlementariër Hans van Baalen.

Commentaar:
De Stichting Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam (DIA) is het kennisinstituut over het hedendaagse Duitsland in Europese context op het raakvlak van onderwijs, wetenschap en maatschappij. Het DIA initieert en stimuleert Nederlands-Duitse netwerken en uitwisselingen en wil kennis over Duitsland vergroten en verspreiden onder een breed publiek.

Vorig bericht Toeristisch uitje meisjes van plezier kijken vanaf 2020 voorbij
Volgend artikel 5 nieuwe faillissementen in Noord-Holland (onder meer Vedezet Holding B.V., Cyrtina Dental Group B.V.)

Nu op WijNoordHolland