Nieuws

Dekker Chrysanten genomineerd voor Tuinbouw Ondernemersprijs

Genomineerd: Dekker Chrysanten ziet overal kansen


Hensbroek – De TuinbouwOndernemersprijs wordt op woensdag 9 januari uitgereikt. De vier genomineerden zijn Anthura, Dekker Chrysanten, Opti-flor en Wim Peters Kwekerijen.

Dekker Chrystanten

Het familiebedrijf Dekker Chrysanten in Hensbroek is een vooraanstaande chrysantenveredelaar en -vermeerderaar. ‘Ons sterke punt is dat we ondernemen en overal kansen zien. Innovatie is essentieel. We zijn altijd bezig met nieuwe producten en het ontwikkelen van nieuwe productiewijzen’, geeft directeur Henk Jacobs aan.

‘We waren de eerste met nieuwe soorten zoals de gevuld bloemige Euro chrysant en de Madiba, een santini-soort met veel bloemen per tak. Daarin zijn we uniek. Maar we kijken ook naar productie. We waren een van de eersten die het stek steken hebben geautomatiseerd. Daarvoor hebben we zelf een steksteekstrip ontwikkeld.

Op dit moment is Dekker Chrysanten ook weer bezig met een interessante innovatie. ‘We laten de chrysant groeien in een plug in plaats van een perspot. Het voordeel is dat de chrysant sneller kan weg groeien en we hebben ervaren dat er minder chemie in de grond nodig is. Bovendien kunnen er meer planten in plug in de vrachtwagen voor transport. Natuurlijk hopen we ook dat een teler met de plug meer product krijgt per vierkante meter en meer gewicht per stuk. Om dat te ontdekken, doen we nu zelf proeven. In onze eigen kas van 3,5 ha hebben we alle bloemen in plug geproduceerd, om daar ervaring mee op te doen. Daarmee willen we weer een bijdrage aan het vak leveren. De eerste pluggen zijn afgelopen maand machinaal geplant.’

De vakjury van de TuinbouwOndernemersprijs was onder de indruk van de manier waarop Dekker Chrysanten een bijdrage levert aan het chrysantenvak. ‘Het familiebedrijf zet vakmanschap, ervaring en knowhow in voor bijzondere marktconcepten van hun klanten.’ Het leverde een nominatie op voor de prijs van 2019. ‘Daarmee waren we blij verrast’, zegt Henk Jacobs. ‘Ik zie het als een verdienste van de afgelopen jaren van de familie Dekker, een bekroning.’ Of de prijs op 9 januari ook daadwerkelijk mee naar Hensbroek mag, durft Jacobs niet in te schatten. ‘We zijn in zeer goed gezelschap. De andere genomineerden zijn ook top. Het is voor ons al een prijs om genomineerd te zijn.’

Bron: Goedemorgengroente

Vorig bericht 14 nieuwe faillissementen in Noord-Holland (onder meer Vliegfabriek.Nl B.V., S. Moustafa Beheer B.V.)
Volgend artikel AkzoNobels innovatie-initiatief ‘Paint the Future’ open voor inzendingen

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland