Logistiek

Gecustomizede DAF truck: het ‘Amsterdammertje’

Truckland, Kisjes en Vlarotech: een combinatie van hoog niveau

DAF truck het ‘Amsterdammertje’

Amsterdam,
Amsterdammertjes, het zijn dé straatbeeldbepalers met drie kruizen. Het ‘Amsterdammertje’ van Truckland bevat eveneens drie vinkjes. De gecustomizede DAF Truck is ontstaan na een samenspel tussen kraanproducent
Vlarotech, truckleverancier Truckland en klant Kisjes. Met name is de truck ook geschikt voor hijsklussen in Amsterdam. En met één heel bijzondere component: een volledig elektrische kraan.

Truckland levert veel standaard uitvoeringen van DAF Trucks, maar klanten melden zich ook vaak bij het bedrijf met wensen op maat. Zo ook Kisjes Transport & Verhuur uit Apeldoorn. Het transportbedrijf zit zelf ook niet bepaald stil. Zo nam Kisjes in 2020 Vels Transport uit Oostzaan over. “De opbouw van evenementen en beurzen is een van onze belangrijke activiteiten. Door corona viel dat helemaal weg, vandaar dat we ons ook met Vels meer op open vervoer en kraantransport zijn gaan richten. Dat leidde de overname in.”, duidt Gerbrand Oterdoom, directeur van Kisjes.

Krappe straten

Vels, de kersverse dochter van Kisjes, is gelegen in Oostzaan iets boven Amsterdam. “De chauffeurs moeten nogal eens in de krappe straten van de grachtengordel zijn om hun goederen af te leveren. Dat zijn dikwijls flinke en loeizware pakketten die je niet even met twee man uit de laadruimte tilt. Bij de selectie van een nieuwe truck hielden we daar rekening mee”, vertelt Gerbrand. Hij hield ook rekening met het feit dat Amsterdam erg gastvrij is, tenzij je met een voertuig langer dan tien meter en zwaarder dan dertig ton de stad in wilt. Met het oog op alle toekomstige milieueisen zou een elektrische kraan ook wel prettig zijn. Dan hoeft de motor tijdens het hijsen niet te blijven draaien.

Zie hier het wensenlijstje waarmee Gerbrand naar Truckland stapte. Het leveren van een DAF Truck conform die specificaties, is voor Truckland geen probleem. Voor de elektrische kraan is wél specifieke kennis nodig van Vlarotech.

Volledig elektrische kraan

Op die vraag had eigenaar Jan Vlaar – die van 2003 tot 2007 als aftersales manager bij Truckland Tilburg werkte – een passend antwoord. “De kraan die wij hebben geleverd, is volledig elektrisch. Gebrek aan vermogen is vaak het pijnpunt als je elektrische machines vergelijkt met machines die op fossiele brandstoffen draaien, maar dat is hier niet het geval. Deze kraan kan alles wat een kraan op diesel ook kan. We hebben ‘m speciaal ontwikkeld om extra zuinig met energie om te gaan. Daarnaast is deze volledig afgestemd op de meest voorkomende werkzaamheden van Kisjes. Hieronder valt zelfs het hijsen van  containers en zware staalconstructies, soms zelfs over grachtenpanden heen.”

De Vlarotech-kraan kan een hele werkdag mee en heeft een maximale hijscapaciteit van tien ton op de basiskraan of 3250 kilo op de jib. Met jib kan de kraan horizontaal naar een lengte van dertig meter uitschuiven.

Vorig bericht Convent Capital lanceert Agri Food Growth Fund
Volgend artikel Samenwerking MultiTankcard met nieuwe leasemaatschappij

Nu op WijNoordHolland