Energie

BLOG: ‘Recordwinst energiebedrijven’

Winst gehaald uit hoge energieprijzen in onrustige wereld

Recordwinst energiebedrijven Shell

Olie- en gasproducenten Shell, Exxon Mobil en BP hebben het afgelopen jaar een recordwinst behaald. Voor Shell en BP was er zelfs sprake van ‘meer dan een verdubbeling in vergelijking met de winst van een jaar eerder’, zo schreef onder andere RTL Nieuws. Deze ‘groei’ is te danken aan de hoge energieprijzen in een onrustige wereld. Deze hoge winst wordt onder meer gebruikt om de aandeelhouders te belonen. Door voor miljarden dollars eigen aandelen in te kopen stijgt de koers en daar profiteren beleggers weer van.

Investeringen blijven achterlopen

Investeringen in de transitie naar een duurzame energievoorziening blijven ernstig achterlopen. Het voornemen van bijvoorbeeld Shell om eigen aandelen in te kopen – en daarmee het rendement op aandelen centraal te stellen – bevestigt wederom dat de energietransitie niet de prioriteit heeft die het verdient. Diezelfde aandeelhouders die een hoger rendement ontvangen kunnen eisen dat fossiele bedrijven hun buitensporige winsten investeren in projecten en activiteiten die wél bijdragen aan de energietransitie. Door op de aandeelhoudersvergadering te stemmen tégen de inkoop van aandelen en vóór klimaatdoelen in lijn met de internationale afspraken.

Scherpere klimaatdoelen

In 2022 stemde 20 procent van de aandeelhouders van Shell voor scherpere klimaatdoelen. Tegelijkertijd stemde iets meer dan 1 procent van hen tegen de inkoop van eigen aandelen. Bij BP waren deze getallen respectievelijk bijna 15 procent en minder dan 1 procent.

Dit is een expertquote van Piet Sprengers, manager Duurzaamheidsstrategie en Beleid, ASN Bank.

Vorig bericht €2,7 miljoen voor duurzaam voedsel
Volgend artikel Subsidie voor verbeteren zwemwater

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland