Transport

Assistent voor dode hoeken nu ook op de Nederlandse markt

Technologie op basis van kunstmatige intelligentie (AI) om voetgangers, fietsers en objecten te detecteren voor trucks

dodehoeken voortuigbeveiliging trucks

Brigade Electronics,  leverancier van voertuigveiligheidssystemen, heeft een nieuw voertuigveiligheidssysteem met kunstmatige intelligentie op de Nederlandse markt gebracht. CarEYE® Safety Angle een assistent voor dode hoeken die Brigade GmbH al meer dan een jaar op de Duitse markt aanbiedt en op proef werd gebruikt. Geier & Söhne Transportgesellschaft mbH installeerde het apparaat, dat technologie op basis van kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt om voetgangers, fietsers en objecten te detecteren, in een van zijn Mercedes Actros-trucks.

De AI van het systeem is ingesteld om de beelden van op het voertuig gemonteerde camera’s nauwkeurig te evalueren en kan het toekomstige bewegingsverloop van mensen en objecten berekenen. Op basis van deze gegevens geeft het systeem de bestuurder in realtime een betrouwbare en nauwkeurige waarschuwing voor een mogelijke botsing.
Waarschuwingen worden ofwel actief met een akoestisch en een optisch rood signaal gegeven als een persoon of object geraakt zou kunnen worden, of passief met een visuele gele waarschuwing, bijvoorbeeld als een persoon of object de gevarenzone verlaat, wat valse waarschuwingen drastisch reduceert.

Winnaar bij prestatietest ADAC

CarEYE® kwam ook als een overtuigende winnaar uit de bus in de prestatietest van ADAC, waarin het zijn optimale prestaties bewees en soortgelijke voertuigveiligheidssystemen op de markt overtrof. ADAC noemde de betrouwbaarheid die valse waarschuwingen aanzienlijk vermindert, de duidelijke en begrijpelijke visuele feedback voor bestuurders en de snelheid waarmee het apparaat mensen en objecten detecteert als de belangrijkste redenen waarom CarEYE® op de eerste plaats kwam.

Huib Slijkhuis, CEO van Brigade Electronics BV, zegt hierover: “De nauwkeurigheid van de AI die CarEYE® gebruikt, maakt valse waarschuwingen buitengewoon zeldzaam en biedt bestuurders absolute gemoedsrust dat ze hun voertuig uitermate veilig kunnen manoeuvreren. Het systeem kan onderscheid maken tussen personenauto’s, vrachtwagens, voetgangers, fietsers en statische objecten zoals bomen en verkeerszuilen. En wanneer het iets in het detectiegebied waarneemt, berekent het de beweging en de verwachte richting, wat het uitzonderlijk betrouwbaar maakt. In 2020 zijn er in Nederland 229 fietsers om het leven gekomen in verkeersongelukken. Een op drie van deze ongelukken had voorkomen kunnen worden met een assistent die de zijkant van het voertuig bewaakt, zoals CarEYE®. Dit maakt dergelijke technologie een cruciaal hulpmiddel om de veiligheid van elke weggebruiker te verbeteren en fataliteiten te voorkomen.”

Vorig bericht GO Sharing met deelvervoer in Gooise Meren
Volgend artikel Reuze beer maakt Haarlem vrolijk

Nu op WijNoordHolland