Investering

Amsterdamse DataSnipper haalt €91,3 miljoen op

De scale-up wordt nu gewaardeerd op $1 miljard

DataSnipper

Amsterdam,
DataSnipper, het automatiseringsplatform voor audit- en financiële professionals, heeft in een Serie B investeringsronde $100 miljoen opgehaald. De investering, omgerekend ruim 91,3 miljoen euro, wordt geleid door Index Ventures. Na een recordjaar waarin het klantenbestand en de omzet zijn verdubbeld, wordt de scale-up nu gewaardeerd op $1 miljard. DataSnipper heeft de missie om wereldwijd auditors te ondersteunen met behulp van AI. 

DataSnipper werd zes jaar geleden opgericht en heeft verschillende jaren op rij de omzet meer dan verdubbeld. Het van oorsprong Amsterdamse bedrijf bedient meer dan 400.000 gebruikers in 125 landen, waaronder accountants van Deloitte, KPMG, EY en PwC. Met de tool van DataSnipper kunnen auditors tot 90 procent van hun taken automatiseren en bedrijfsgroei stimuleren door de kosten te halveren.

“Enerzijds wordt meer data dan ooit tevoren gecreëerd, anderzijds moet al die data worden geverifieerd – dat is het uitgangspunt van de hele economie,” zegt DataSnipper CEO Vidya Peters. “DataSnipper ligt op dat snijpunt. We zijn op een missie om de auditcultuur te veranderen en ervoor te zorgen dat auditors en finance professionals hun expertise kunnen richten op strategie en risicobeoordeling. Met DataSnipper kunnen ze die essentiële adviserende rol spelen – iets wat geen enkel algoritme kan – in plaats van bestanden doorspitten om gegevens te verifiëren.”

Hoewel de kernmarkt van DataSnipper momenteel bestaat uit externe audits – de organisaties die bedrijfsrekeningen controleren – zal de nieuwe financiering DataSnipper helpen uit te breiden naar nieuwe marktsegmenten. Binnen deze segmenten vallen interne auditors, belastingadviseurs, forensische accountants en andere sectoren die te maken hebben met datareconciliatie. DataSnipper heeft Hilton, Siemens, Frontier Airlines en de overheid van Queensland al als klanten in deze segmenten en het bedrijf groeit ook hard binnen de Aziatisch-Pacifische en Latijns-Amerikaanse markten. De nieuwe Serie B volgt op een investering van Insight Partners in september 2022.

Auditsector onder historische druk

Een van de belangrijkste redenen waarom DataSnipper wordt gebruikt door externe auditors is de historische druk waaronder de sector staat. Regelgeving en toezicht op audits zijn aangescherpt na geruchtmakende boekhoudschandalen, wat heeft geleid tot de roep om meer concurrentie in de sector. Ondertussen produceren bedrijven exponentieel meer gegevens.

Deze trends hebben samen pijn- en knelpunten veroorzaakt. Auditors worstelen met het handmatig uitkammen van documenten en het op elkaar aan laten sluiten van eindeloze stromen informatie. Het resultaat is dat auditors in recordaantallen het vak verlaten: ongeveer een op de vijf auditors zegt elk jaar zijn baan op, 80 procent van de auditors verlaat zijn werkgever binnen vijf jaar en maar liefst 82 procent van de auditors die vorig jaar zijn gestopt hebben 6 of meer jaar ervaring in het vak.

Automatisering dankzij AI

Het AI-platform van DataSnipper pakt de hoofdoorzaken van een burn-out bij een auditor aan door het auditproces efficiënter en plezieriger te maken. Het platform integreert automatisering direct in Excel. Vermoeiend handwerk wordt geëlimineerd door simpelweg nummers te laten ‘knippen’ uit elk bestand, zoals een factuur, bankafschrift of inventarisdocument. Deze ‘snips’ worden automatisch vergeleken met transacties, waardoor met één klik een waterdicht controletraject wordt gecreëerd. Wat ooit uren werk was, is nu een kwestie van seconden. DataSnipper brengt met behulp van AI samenwerking en dynamiek terug in een beroep dat talent verliest vanwege saaie repetitieve werkzaamheden.

“Het is geen technologie op zoek naar een use-case, maar een antwoord op een grote onvervulde behoefte onder accountants en financiële teams. De groei van DataSnipper naar nieuwe sectoren komt direct voort uit de vraag vanuit gebruikers. Door uit te gaan van de Excel-workflows van accountants, in plaats van ze te dwingen naar een nieuw platform te migreren, verloopt de adoptie snel en blijven gebruikers loyaal. We vinden het geweldig om Vidya en het hele team te ondersteunen bij hun wereldwijde groei,” zegt Hannah Seal, partner bij Index Ventures, die de ronde leidde en deel zal uitmaken van de raad van bestuur.

DataSnipper heeft onlangs nieuwe productsuites uitgebracht om financiële professionals in verschillende sectoren nog beter van dienst te kunnen zijn. De Cloud Collaboration Suite zorgt voor veilige en real-time coördinatie tussen gedecentraliseerde teams. De AI Suite laat gebruikers automatisch ongestructureerde documenten en gegevens analyseren en inzichten verkrijgen door opdrachtvragen te stellen.

Vorig bericht Eerste sluis provincie klaar voor bediening op afstand
Volgend artikel Verkeershinder door afsluiting Schoorldammerbrug

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland