Investering

AG5 haalt €6 miljoen op bij investeerders

Sinds vorig jaar gegroeid met verdriedubbeling jaaromzet

AG5 €6 miljoen investeerders Amsterdam,
AG5, een SaaS-platform voor skills management, heeft in een nieuwe investeringsronde €6 miljoen opgehaald. Vorig jaar nog ontving het bedrijf een investering van €1,2 miljoen van Peak, dat samen met SaaS-experts Headline en Acadian Ventures ook in deze ronde weer investeert. Sindsdien is het bedrijf gegroeid met een verdriedubbeling van de jaaromzet.

De SaaS-oplossing van AG5 biedt een interface die de skills van werknemers in kaart brengt, gekoppeld aan de productielijn. Het bedrijf brengt zo schaalbare capaciteitsplanning en inzichten voor audits en opleidingstrajecten naar industrieën die nog steeds Excel en pen en papier gebruiken. De plug-and-play softwareoplossing maakt skills management eenvoudig en wordt geleverd met visueel vriendelijke en te delen skillsmatrices. AG5-klanten registreren een afname van 80 procent in de voorbereidingstijden voor audits en een besparing van 15 procent op trainingsbudgetten voor werknemers.

Met vestigingen in Amsterdam en Berlijn en 31 medewerkers, adresseert AG5 een wereldwijde potentiële markt van €28 miljard. Met de investering zal het platform dan ook verder worden geïnternationaliseerd, te beginnen met de Europese productiegrootmacht Duitsland. Het bedrijf heeft de ambitie om binnen twee jaar zijn team te verdubbelen, het aantal klanten te verdrievoudigen en Europees marktleider op het gebied van skillsmanagement te worden.

Het gebruik van Excel-sheets

Skills worden vaak toegewezen aan apparatuur, waarbij in kaart wordt gebracht of een werknemer een bepaald apparaat kan bedienen en of diegene daarvoor gekwalificeerd is. Hoewel roosters anno 2023 worden bijgehouden via HR-software, is de kans groot dat skills nog steeds beheerd worden via complexe Excel-sheets. Deze zijn vaak niet up-to-date, het is onduidelijk wie de laatste versie heeft gekregen en slechts een enkeling weet hoe formules moeten worden gerepareerd wanneer deze niet meer werken.

Wanneer de essentiële skills van eerstelijnswerkers niet goed en tijdig in kaart worden gebracht, vertaalt dit zich in allerlei problemen op de werkvloer. Het kan resulteren in productiviteitsverlies, ernstige overtredingen en een gebrek aan inzicht in gegevens om te kunnen voldoen aan audits.

Bovendien wordt door de snelle technologische ontwikkelingen, het stijgende verloop en de vergrijzing van de bevolking het tekort aan gekwalificeerd personeel elk jaar groter. Volgens de Europese Commissie hadden in 2021 al 28 beroepen een tekort, variërend van de bouw en gezondheidszorg tot de technische en IT-sector. Het probleem is zo ernstig dat de Commissie 2023 heeft uitgeroepen tot het Europees Jaar van de Vaardigheden, met een investering van € 85 miljard in de ontwikkeling van digitale skills op de werkvloer.

“Op grote schaal worstelen organisaties om een overzicht te behouden van welke werknemers gekwalificeerd zijn om een bepaald hulpmiddel te bedienen of in een bepaalde productielijn te werken. Ze gebruiken grote HR-systemen, maar deze software is niet gebouwd voor skills management. Dus elk bedrijf bouwt zijn eigen spreadsheets. Het is omslachtig, het schaalt niet en het is vatbaar voor fouten. We helpen organisaties van de Excel-sheets af en bieden hen een oplossing die integreert met de software die ze al gebruiken,” zegt Rick Van Echtelt, CEO van AG5, dat in 2019 opgericht door de broers Rick en Mathieu van Echtelt en Wouter Gazendam.

Inzicht in skills gap per team, locatie of regio

Internationale organisaties zoals Jacobs Douwe Egberts, Air France-KLM, Tata Steel en Toyota Boshoku gebruiken inmiddels AG5 om de skills van hun werknemers in kaart te brengen. Het platform richt zich op fabrieken met 200 tot 40.000+ werknemers, is beschikbaar in 14 talen en biedt technische integraties met meerdere partijen op het gebied van HRM, e-learning, planningsystemen en leermanagementsystemen, waaronder SAP (als gecertificeerde partner), Moodle en Cornerstone.

“De skills gap groeit wereldwijd en steeds meer organisaties worden geconfronteerd met strengere eisen op het gebied van certificering, naleving en duurzaamheid (ESG). AG5 biedt een schaalbare SaaS-oplossing die inzicht geeft in de skills gap per team, locatie of regio. Zo kunnen eerstelijnswerkers op basis van hun kwalificaties worden ingeroosterd en regelmatig worden bijgeschoold en kan de organisatie voldoen aan de internationale regelgeving voor de betreffende sector. Het afgelopen jaar heeft AG5 een enorme stap gezet in het opschalen van hun commerciële inspanningen. We kijken ernaar uit om het AG5-team te blijven ondersteunen bij het realiseren van hun ambitieuze groei,” aldus Johan van Mil, medeoprichter en managing-partner van Peak.

Vorig bericht Agroforestry-project Haarlemmermeer van start
Volgend artikel Linden-IT breidt uit naar Zweden

Nu op WijNoordHolland