Arbeidsmarkt

Aantal opdrachten voor freelancers en zzp’ers groeit door

Freelance Markt Index (FMI) geeft dit kwartaal licht positief beeld weer

Aantal opdrachten voor freelancers groeit door

De Freelance Markt Index (FMI) voor het tweede kwartaal van dit jaar werd gepubliceerd en is geland op een score van 102. Dit betekent dat de markt terug de goede kant opgaat. 

FMI tweede kwartaal

De FMI wordt samengesteld op basis van gegevens van de ABU en het CBS, evenals prognoses van opdrachtgevers die actief zijn op het Freelance.nl-platform. Voor het tweede kwartaal van 2023 is de FMI-score vastgesteld op 102, wat duidt op een gestage groei in de tijdelijke arbeidsmarkt. Hoewel er sprake is van een lichte daling in het totale aantal opdrachten ten opzichte van vorig jaar, is het tijdelijk werkvolume juist toegenomen ten opzichte van het vorige kwartaal, wat wijst op een positieve trend in de freelance markt.

Meer voorkeur voor flexibiliteit

Opdrachtgevers kiezen meer en meer voor de flexibiliteit die freelancers bieden. Er is dit kwartaal een trend te zien waarbij een groeiende vraag is naar zowel traditionele werkmodellen als flexibele deeltijdopdrachten. Opdrachtgevers streven meer naar een balans tussen beide en zien het inhuren van freelancers/zzp’ers als een waardevolle aanvulling op het vaste personeelsbestand. Het volledige rapport is hier te lezen.

Vorig bericht Minister Van Gennip bezoekt Alkmaar
Volgend artikel Stijging overslag en nieuwe gronduitgifte Amsterdamse haven

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland