Evenement

4 beste bedrijven op Ondernemingsverkiezing Noord-Holland

Finalegala vindt plaats op 29 mei in PHIL Haarlem

4 beste bedrijven op Ondernemingsverkiezing Noord-HollandHaarlem,
Op 29 mei worden in PHIL Haarlem de 4 beste bedrijven van Noord-Holland gekozen. Gedeputeerde Esther Rommel zit voor het eerst de jury voor. Een “hele eer” noemt ze dat, omdat de Ondernemingsverkiezing Noord-Holland (OVNH) volgens Rommel veel betekent voor ondernemers. “Sommigen zitten bij de telefoon te wachten op het verlossende bericht over de nominatie. Ondernemers zijn al zo trots als ze finalist zijn, maar als ze dan ook winnen… Dat roept ontzettend veel aandacht en erkenning op van klanten, collega’s en de omgeving. Deze prijs heeft grote impact op bedrijven.” 

Beste ondernemingen Noord-Holland

De 4 winnaars mogen zich een jaar lang ‘beste onderneming van Noord-Holland’ noemen. Tijdens een fonkelend finalegala beslist de vakjury over 3 categorieën: grootbedrijf, mkb en de belofte. Inwoners kiezen de Publieksprijs-winnaar. Stemmen kan tot en met woensdag 29 mei (17.00 uur) via deze pagina.

Vroege kennismaking met het ondernemerschap

Als kind van een ondernemersfamilie past het OVNH-juryvoorzitterschap Rommel als een warme jas. Haar opa was melkveehouder, vader bollenboer. Die vroege kennismaking met het ondernemerschap leidde tot een bovengemiddelde belangstelling voor het bedrijfsleven. Rommel vindt het heerlijk om in bedrijfskeukens te kijken. Gepland én spontaan. Dan pakt ze de telefoon of stapt ze gewoon binnen. Om te luisteren waar ondernemers tegenaan lopen of om te horen hoe ze op een idee kwamen.  Aan de slag gaan, dingen doen; dat kreeg ze van huis uit mee. “Ik ben altijd een ondernemend type geweest. Maar ik zeg ook altijd dat iedereen ondernemer is. Als werknemer in loondienst onderneem je ook dingen op je eigen manier. Je maakt afwegingen, loopt risico’s; net als een ondernemer. Ik hou van het ondernemende in mensen. Bij iedereen uit zich dat anders. De een gaat een maand wandelen in de ‘middle of nowhere’, de ander vindt een soepmaker uit. Maar dat ondernemende hebben we allemaal nodig om vooruit te komen en dingen te veranderen.”

Diverse bedrijven bezoeken

Als gedeputeerde economie bezoekt Rommel bedrijven van Texel tot het Gooi. De ene keer kijkt ze achter de schermen bij internationale luchtvaartmaatschappij easyJet, de andere keer bij een buurtsuper. Laatst was ze bij voormalig OVNH-winnaar Drystack, dat het ‘metselen van de toekomst’ bedacht. Een simpel circulair stapelsysteem, geïnspireerd door LEGO.  “Ik ben altijd benieuwd hoe iemand zoiets bedenkt”, vertelt Rommel. “Ga je dan op je zolderkamertje zitten en denken: ‘zo, nu ga ik eens even iets maken’. Waarom zou je dat doen met alle teleurstellingen waar je tegenaan kan lopen? En hoe kom je dan uiteindelijk tot een product waarvoor je zelf een hele machine gaat bouwen? Ik vind het fascinerend hoe een menselijk brein werkt en waartoe dat kan leiden.”

Liefde voor het vak

Volgens Rommel beginnen ondernemers altijd te stralen als ze vraagt “hoe het allemaal begon”. Daar zit volgens haar de pure liefde voor het vak. “Ondernemers hebben iets in hun hoofd, geloven daar heilig in en doen vervolgens alles om dat te laten lukken. Daarna proberen ze zichzelf steeds weer te verbeteren. Die creativiteit en dat buiten de gebaande paden denken, bewonder ik. Kijk naar CirTec, een Noord-Hollands bedrijf dat grondstoffen terugwint uit rioolwater. Hoe verzin je het om ‘iets met rioolwater’ te gaan doen? CirTec begon gewoon en voorkomt met die innovatie CO2-uitstoot. Heel bijzonder!” Vindingrijkheid doet haar weleens aan haar vader denken. Hij bedacht vroeger “van alles en nog wat” in zijn bedrijf. Rommel stond destijds aan de lopende band om te helpen ‘ziek zoeken’ (zieke bollen scheiden van gezonde exemplaren). “Toen mijn vader zag dat de bollen onderaan de telmachine te hard op het gaas vielen, bedacht hij een slimme oplossing. Van schuim maakte hij een kussentje zodat de bloembollen zacht landden en niet beschadigden. Dat verkleinde de kans op ziekten.”

Makkelijk en nuchter

Volgens de gedeputeerde zit oplossingsgerichtheid in ondernemers-DNA. “Noord-Hollanders zijn ook lekker makkelijk en nuchter”, vindt ze. “In Noord-Holland Noord misschien nog net wat meer dan in de rest van de provincie. Die ondernemers hoor je niet zoveel; die gaan gewoon aan de gang. Dat levert veel vernieuwingen op. Kijk maar naar de agrarische sector in onze provincie.” Dat Noord-Holland zelfs de regio is met het hoogste innovatie­vermogen in Nederland maakt Rommel trots. Ze zet zich ervoor in dat dat zo blijft. Subsidieregelingen om bijvoorbeeld bedrijventerreinen te verbeteren en verduurzamen én ruimte voor circulariteit dragen daaraan bij volgens haar. “We willen de provincie zijn met het beste vestigingsklimaat.”

Oog voor de omgeving

Andersom verwacht Rommel dat bedrijven ondernemen met oog voor de omgeving. Bij het beoordelen van de OVNH-finalisten let de juryvoorzitter daarop. “Wat is het verhaal, de innovatie en de strategie van de onderneming? Hoe zien het personeelsbestand en de financiën eruit? En hoe zit het met de maatschappelijke betrokkenheid? Doet het bedrijf ook dingen voor de regio? Voor mij weegt maatschappelijke impact behoorlijk mee.”

Verdienen en teruggeven

“Laatst bezocht ik een lokale supermarkt waar de eigenaresse voedselverspilling aanpakt”, vervolgt Rommel. “Zij kookt regelmatig met producten die anders worden weggegooid en nodigt vervolgens mensen uit voor een diner. Bijvoorbeeld mensen die wat minder te besteden hebben of die alleen zijn. Dát vind ik mooi aan ondernemers. Niet alleen verdienen, maar ook teruggeven.”

Finalegala op 29 mei

Met een vergelijkbare brede blik begon Rommel aan haar voorzitterschap. Ze kwam in een gespreid bedje terecht omdat er volgens haar een ingespeeld team zat. Wel wil ze wat accenten verleggen. “Zo zou ik medewerkers graag meer naar voren halen”, verklaart ze. “Want het zijn de mensen op de werkvloer die het doen. Die mogen ook in het licht staan naast het management. Het is moeilijk om goede mensen te vinden en te behouden. Als dat ergens heel goed gaat, moet je dat laten zien.” Ze verheugt zich op het finalegala op 29 mei. Vanwege alle bijzondere genomineerden, de spanning die erbij komt kijken en omdat Rommel weet dat ook de ondernemingen die niet winnen straks trots zijn. “Dit is een avond waarop iedereen kan schitteren.”

Vorig bericht 7 faillissementen in Noord-Holland
Volgend artikel College: “Pak je kans: blijf relevant in het ChatGPT-tijdperk!"

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland