Nieuws

Zonnepark langs A7 bij Oudendijk afgewezen

De gemeenteraad van Koggenland wijst het plan voor een zonnepark langs de A7 bij Oudendijk van de hand.


Vorige week beoordeelde de raad een voorstel van het college van B & W om in zee te gaan met energiebedrijf Nuon dat 55.000 zonnepanelen in het landelijk gebied wil plaatsen. Een meerderheid vindt dat de burgers te weinig meeprofiteren van het project.

Weerstand

Ook groeit de weerstand onder de bevolking tegen het verlies van landbouwgrond. LTO Noord is al langer fel tegenstander van zonnepanelen op waardevolle agrarische percelen.

Volgens regionaal landbouwvoorman Arie Schouten moet eerst worden gekeken naar andere mogelijkheden om panelen te plaatsen. “Er zijn bijvoorbeeld nog heel veel daken van bedrijfsgebouwen beschikbaar, waaronder ook veel agrarische schuren, stallen en loodsen.”

Volop kansen

Daarnaast biedt de weg- en waterinfrastructuur nog volop kansen, meent Schouten. “Ik las dat de gemeente Heerhugowaard de mogelijkheden onderzoekt om zonne-energie op te wekken met collectoren die op de vangrail zijn gemonteerd.”

Zo lang die alternatieven nog niet zijn getest en zulke kansen nog onbenut zijn, moeten de landbouwpercelen volgens LTO Noord in West-Friesland ongemoeid blijven. “De grondhonger hier in het gebied is groot, terwijl we ook grote zorg houden over de bodemvruchtbaarheid als er 25 jaar lang panelen boven hangen.”

Vorig bericht Politiek Amsterdam tevreden met resultaat verbeterprogramma Belastingen
Volgend artikel Grootste groei toerisme Noord-Holland

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland