Arbeidsmarkt

Vacatures op sociale media meest gebruikte wervingsmethode

Werkgevers veel moeite met vacatures vervuld krijgen

Vacatures sociale media wervingsmethode

Het aantal lopende WW-uitkeringen komt eind mei in Groot Amsterdam uit op 13.894. Dat is iets (1,4%) lager dan eind april. Landelijk daalde het aantal WW-uiterkingen met 3,5%, naar 150.879. Het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam is al enige tijd stabiel en relatief gezien laag. Dit maakt dat de arbeidsmarkt in Groot Amsterdam zeer krap is en werkgevers veel moeite hebben hun vacatures vervuld te krijgen. UWV deed onlangs onderzoek naar wervingsmethoden van werkgevers.

Facebook meest gebruikt om vacatures te verspreiden

Het verspreiden van vacatures via sociale media is de meest toegepaste methode om personeel te werven. Bijna vier op de vijf werkgevers met vacatures werven op deze manier personeel. Facebook is het meest gebruikte sociale mediakanaal om vacatures te verspreiden. Van de werkgevers met vacatures verspreidt 61% deze vacatures via Facebook, 54% via LinkedIn en 38% via Instagram. Het plaatsen van een vacature op een vacaturesite en het werven via relaties zijn veel gebruikte wervingsmethoden. Een ruime meerderheid van de werkgevers met vacatures (62%) zet deze methoden in.

Vacatures hoog opgeleiden veelal via LinkedIn of externe organisatie

De wijze waarop werkgevers personeel werven verschilt naargelang het gevraagde opleidingsniveau. Zo gaat de werving van laagopgeleiden het vaakst via het eigen personeel. Bij de werving van hoog- of middelbaar opgeleiden is het verspreiden van vacatures via sociale media juist de meest ingezette wervingsmethode. Bij vacatures voor hoogopgeleiden schakelen werkgevers ook vaker een externe organisatie in en benaderen zij vaker kandidaten via sociale media dan bij vacatures voor middelbaar of laagopgeleiden. Werkgevers met alleen vacatures voor hoogopgeleiden gebruiken veelal LinkedIn om vacatures te verspreiden.

Bij het werven van personeel minder kijken naar diploma’s maar focus op skills & vaardigheden

Arbeidsmarktadviseur Alexandra Benning: ”Werkgevers kunnen bij het werven van medewerkers ook er voor kiezen om meer te kijken naar skills en vaardigheden in plaats van naar diploma’s en werkervaring. Zogenaamde hard skills, zoals het bedienen van een machine, zijn vaak aan te leren. Skills als stressbestendig zijn en goed kunnen plannen zijn vaak meer persoonlijke eigenschappen en kunnen een heel goed uitgangspunt zijn bij een functie, waarbij de vaktechische kennis door middel van een training of op de werkvloer geleerd kan worden.”

Ruim een derde schakelt arbeidsbemiddelingbureaus in voor werving

(35%) van de werkgevers met vacatures schakelt een externe organisatie in voor hulp bij de werving van personeel. Dit gebeurt vaker dan gemiddeld bij vacatures voor een hoog opleidingsniveau. Vaak betreft het een wervings- en selectiebureau of uitzendbureau. Werkgevers met alleen vacatures voor laagopgeleiden schakelen vooral een uitzendbureau in, terwijl werkgevers met alleen vacatures voor hoogopgeleiden met name kiezen voor een wervings- en selectiebureau.

Vorig bericht Aanleg glasvezel start op bedrijventerreinen Nieuw-Vennep en Spoorzicht (Haarlemmermeer)
Volgend artikel Inschrijving voor GO!-NH Scale 2023 is geopend

Nu op WijNoordHolland