Nieuws

Simon Groot, oprichter van East West Seed Enkhuizen, onderscheiden met World Food Prize

Vanwege zijn grote en succesvolle inzet om miljoenen kleine boeren in meer dan 60 landen een beter economisch perspectief te bieden


Enkhuizen
Aan de Nederlander Simon Groot, oprichter van groentezadenbedrijf East-West Seed, is de World Food Prize 2019 toegekend, vanwege zijn grote en succesvolle inzet om miljoenen kleine boeren in meer dan 60 landen een beter economisch perspectief te bieden.

De toekenning werd dinsdag 11 juni officieel bekendgemaakt door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, en Kenneth Quinn, voorzitter van de World Food Prize Foundation. Simon Groot zal de Wereldvoedselprijs op 17 oktober ontvangen tijdens een ceremonie in het Iowa State Capitol in Des Moines.

Door de lokale kleinschalige teelt van groenten belangrijk te verbeteren bereikte hij niet alleen een inkomensverhoging voor kleine boeren, maar zorgde hij er ook voor dat miljoenen consumenten konden profiteren van betere toegang tot groenten voor een gezondere voeding met meer nutriënten. In de 34 jaar dat de prijs bestaat, is het de eerste keer dat hij wordt toegekend aan een Nederlander.

Met de prijs en een bedrag van 250.000 dollar eert de World Food Prize Foundation de prestaties van Simon Groot en zijn bedrijf East-West Seed. Zijn initiatief heeft in de afgelopen 40 jaar geleid tot een dynamische tropische groentezadensector en breidde zich uit vanaf de Filipijnen naar andere delen van Azië. Inmiddels is East-West Seed ook succesvol in Afrika en Latijns-Amerika.

Toen Simon Groot East-West Seed startte, was commerciële groenteteelt nog vrijwel onbekend in de tropen. Zaad van lage kwaliteit resulteerde in lage opbrengsten, wat zich weer vertaalde in armoede en ondervoeding voor boeren en hun gezinnen.

Groot sympathiseerde met de boeren en zag een manier om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken en boeren te helpen welvaart te bereiken door te diversifiëren naar hoogwaardige groentegewassen.

Groot realiseerde zich dat om de waarde van deze hoogwaardige zaden te kunnen maximaliseren, de boeren training nodig hadden voor een verbeterde groenteteelt. In nauwe samenwerking met lokale en internationale ngo’s creëerde hij een programma voor kennisoverdracht waarbij jaarlijks tienduizenden boeren worden getraind in teelttechnieken die beter zijn voor boer en milieu.

Vorig bericht Between tekent raamovereenkomst ICTU voor tijdelijke inhuur externe resources
Volgend artikel B2MeServices lanceert eCommerce fulfillment platform

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland