Duurzaam

Samenwerken aan schoon goederenvervoer

In klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt over schoon goederenvervoer

Samenwerken aan schoon goederenvervoer

Foto: Provincie Noord-Holland

In het klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt over schoon goederenvervoer. Ook bestel- en vrachtauto’s stappen over van benzine en diesel naar schone brandstoffen.

Een van de maatregelen om dat te bereiken is het inrichten van zero-emissie zones in steden: alleen bestel- en vrachtauto’s die uitstootvrij rijden mogen zo’n uitstootvrije zone in. Door in te zetten op schoner goederenvervoer wordt de schadelijke uitstoot, zoals CO2 en fijnstof, verminderd. Het zorgt voor een betere luchtkwaliteit en minder verkeerslawaai. Deze maatregelen dragen bij aan de leefbaarheid en de doelstelling om de CO2-uitstoot door mobiliteit in Noord-Holland in 2030 te verminderen met 55%.

Regionale afspraken

Omdat goederenvervoer over de gemeentegrenzen heen gaat, is het voor gemeenten en ondernemers belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt in de regio en dat alle informatie voor alle partijen beschikbaar is. De Vervoerregio Amsterdam en de provincies Flevoland en Noord-Holland voeren zelf geen zero-emissie zones in (dat doen de gemeenten), maar nemen samen wel het voortouw in afspraken en ondersteuning voor de regio in de Regionale Uitvoeringsagenda Stadslogistiek.

De agenda beschrijft verschillende maatregelen die gemeenten en bedrijven kunnen nemen om het goederenvervoer schoner te maken. Denk aan het realiseren van voldoende laadinfrastructuur, afspraken over venstertijden en het bundelen van goederenstromen, onder andere via logistieke hubs.

De Regionale Uitvoeringsagenda Stadslogistiek is een belangrijke stap naar duurzaam goederenvervoer en zorgt voor meer overzicht en afstemming in de regio. Voor een succesvolle invoering is het belangrijk dat ondernemers op de hoogte zijn van de zero-emissie zones en hier op tijd op inspelen. Daarom worden gemeenten ondersteund bij hun communicatie richting ondernemers.

Eerste zero-emissie zone in Amsterdam

In Noord-Holland is Amsterdam de eerste gemeente waar vanaf 1 januari 2025 alle nieuwe bestel- en vrachtauto’s die binnen de Ring A10 in Amsterdam rijden, uitstootvrij moeten zijn. Alleen bestel- en vrachtauto’s die elektrisch of op waterstof rijden, mogen na 1 januari 2025 nog de uitstootvrije zone in. Voor een aantal bestaande bestel- en vrachtauto’s gelden overgangsregelingen.

Meer informatie voor ondernemers over de Zero Emissie zone in Amsterdam is te vinden op de website van de gemeente. Ondernemers kunnen daar een kentekencheck doen om te weten wat dit betekent voor hun huidige wagenpark. Meer algemene informatie over zero-emissiezones is te vinden via www.opwegnaarzes.nl/zero-emissiezones/veelgestelde-vragen.

Vorig bericht Versterking brug bij Purmerend A7
Volgend artikel NXT Mobility bouwt netwerk snelladers voor zwaartransport

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland

INTERVIEW WIJBUSINESSNIEUWS

Als solopreneur heb je geen beperkingen