Nieuws

Regio Holland boven Amsterdam in trek bij buitenlandse bedrijven

Microsoft en Google leveren grote bijdrage aan internationale positionering


Alkmaar
Het NFIA en het Invest in Holland netwerk hebben de cijfers over 2018 gepresenteerd. 372 buitenlandse bedrijven zorgden in 2018 voor 2,85 miljard euro aan investeringen in de Nederlandse economie. In 2017 was dit nog 1,67 miljard. De regio Noord-Holland Noord staat door komst van Microsoft en Google en door de aanwezigheid van de Europese School volop in de belangstelling bij buitenlandse investeerders en werknemers.

De investeringen van internationale bedrijven spelen ook in de regio Holland boven Amsterdam een belangrijke rol. In 2018 hebben de Amerikaanse bedrijven Google en CyrusOne aangekondigd in totaal 100 hectare datacenters te gaan ontwikkelen binnen de regio. Begin 2019 is Google begonnen met de bouw van de eerste fase van hun datacenter op Agriport.

Aanjagers investeringen

Thijs Pennink directeur Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord:
“De substantiële investeringen van o.a. Microsoft, Google en CyrusOne leveren veel economische groei en werkgelegenheid op. Maar niet alleen de datacenters zijn verantwoordelijk geweest voor deze groei.'”

“Het afgelopen jaar is ook fors geïnvesteerd in R&D faciliteiten door de Seed Valley bedrijven, zoals Monsanto, Syngenta en Hazera. Ook de komst van EMA (Europees Geneesmiddelen Agentschap) biedt kansen voor zowel de Energy & Health Campus in Petten als de Europese School in Bergen. Het Ontwikkelingsbedrijf NHN is daarom onderdeel van het nationale acquisitieteam voor Life Science en Health en de EMA spin off.â€

Landelijk gezien zijn het met name bedrijven uit de Verenigde Staten die de meeste ‘buitenlandse banen’ in Nederland gecreëerd hebben. Gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, China, Japan en Duitsland.

Ministerie van Economische Zaken & Klimaat

Naast het aantrekken van nieuwe buitenlandse investeringen onderhoudt Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK) nauw contact met zo’n 75 buitenlandse bedrijven in de regio en ondersteunt waar mogelijk bij uitbreidings-investeringen.
Minister Wiebes van EZK: “Dat buitenlandse bedrijven belangrijk zijn voor ons wereldwijd opererende land is met deze resultaten opnieuw bevestigd. Een miljoen mensen werken bij buitenlandse ondernemingen in Nederland. En nog een een half miljoen mensen werken indirect voor deze bedrijven als toeleverancier, vooral bij de mkb-bedrijven. Met de toenemende internationale onzekerheid rond Brexit en de veranderde mondiale handelspolitiek blijven buitenlandse investeerders, en een uitstekend Nederlands vestigingsklimaat, voor alle Nederlanders dus van het grootste belang.â€

Brexit

In 2018 is t.o.v. 2017 het aantal bedrijven dat het Invest in Holland-collectief naar Nederland heeft gehaald gegroeid van 18 naar 42. Daarnaast heeft het NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency) met nog ruim 250 buitelandse bedrijven contact die een mogelijke overstap naar Nederland overwegen naar aanleiding van Brexit.

Invest in Holland-netwerk

NHN is partner van het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en het Invest in Holland-netwerk. Dit netwerk werkt intensief samen om buitenlandse bedrijven naar Nederland te trekken of in Nederland te behouden. NHN begeleidt jaarlijks circa 75 (buitenlandse) bedrijven bij investeringsprojecten in Noord-Holland Noord. Daarnaast houdt NHN contact met de bestaande buitenlandse bedrijven in de regio om snel te kunnen schakelen als er plannen zijn voor uitbreiding.


 

Vorig bericht Startup in Residence: Bijdragen aan een duurzame stad
Volgend artikel Amsterdamse broer en zus maken giftcards persoonlijk én duurzaam

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland