KVK

Ondernemers Noord-Holland positief gestemd

In Noord-Holland zijn de ondernemers over de export het meest positief gestemd.

Ondernemers Noord-Holland positief gestemd
Noord-Holland,
Het ondernemersvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2022 bij ondernemers in alle twaalf provincies gedaald ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021. Met name over het economische klimaat en de omzet zijn de ondernemers negatief gestemd. Noord-Holland wijkt iets af van de landelijke trend. In Noord-Holland zijn de ondernemers over de export het meest positief gestemd.

Per saldo geeft 8,4 % van de ondernemers aan dat zij meer verwachten te exporteren in het eerste kwartaal van 2022. Dit blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland van KVK, het CBS, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW. De gegevens voor dit onderzoek zijn begin januari 2022 verzameld.

Hoogtepunten provincie Noord-Holland

  • Saldo economisch klimaat is positief (3,1) in vergelijking tot landelijk negatief saldo (-0,7)
  • Verwachting buitenlandse omzet (export) en investeringen voor eerste kwartaal 2022 zijn boven het landelijk gemiddelde;
  • Bijna één op de vijf ondernemers wordt belemmerd door coronamaatregelen
  • Personeel is minder een probleem in Noord-Holland dan landelijk. Maar een kwart van de ondernemers heeft nu te maken met een personeelstekort en ruim 12 % heeft te maken met een gebrek aan materialen.
  • Ondernemers in de sector cultuur, sport en recreatie en de sector horeca voorzien een verslechtering van het economisch klimaat. Opvallend is een zeer sterke toename van de verwachting van het economisch klimaat in de sector Vervoer en opslag (+ 25%).

Ondernemersvertrouwen in Nederland varieert sinds de coronacrisis

Begin 2022 kwam het ondernemersvertrouwen in Nederland uit op 6,4. Dit is ongeveer 13 punten lager dan een kwartaal eerder, toen de stemmingsindicator een recordhoogte bereikte. Het ondernemersvertrouwen is opgebouwd uit een verwachtingscomponent. Maar beslaat voor het grootste gedeelte realisaties waarbij ondernemers beoordelen of bepaalde indicatoren verbeterden ten opzichte van een kwartaal eerder.

Conjunctuur enquête

De gegevens voor dit onderzoek zijn verzameld vóór 25 januari jl., toen de coronamaatregelen werden versoepeld. Het sentiment van ondernemers dat in dit bericht staat omschreven wijkt daardoor mogelijk af van het sentiment op het moment van deze publicatie. Meer informatie over de Conjunctuurenquête Nederland is hier te vinden.

Vorig bericht Groei internetwinkels zet door en grootste binnensteden verliezen terrein
Volgend artikel Cyber risico: driekwart van alle werkgevers heeft last van misbruik ex-werknemers

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland