Nieuws

ING wijst op grote waarde van robotica en data-technologie voor de voedingsindustrie

Robotica en data-technologie spelen een steeds belangrijkere rol in de productie van eten.


Binnen de industrie groeit vooral het gebruik van robotica en data-technologie. Dat draagt bij aan de betaalbaarheid van voeding en aan transparantie over herkomst en productie. De meerderheid van de Nederlandse consumenten wil meer weten over de productie van zijn voeding. Data-technologie helpt voedingsproducenten om meer informatie uit de keten te delen. Voor Nederlandse fabrikanten is de inzet van nieuwe technologieën niet alleen nuttig, het is ook noodzakelijk om concurrerend te blijven. Robotisering en digitalisering verhogen de productiviteit van medewerkers en helpen om toekomstige personeelstekorten te voorkomen. Dit stelt het Economisch Bureau van ING in de publicatie ‘Foodtech: robotarm biedt voedingsindustrie de helpende hand’.

De afnemers van de voedingsindustrie, zoals supermarkten, stellen strikte producteisen en vragen om grotere volumes tegen lage prijzen. Door jaarlijks 1,4 miljard euro in productietechnologie te investeren lukt het Nederlandse voedingsfabrikanten om de arbeidsproductiviteit te verhogen en aan de vraag uit de markt te voldoen. De productiviteitsgroei is niet uitgeput. Momenteel maakt circa 25% van de fabrikanten gebruik van robotica of big-data-analyses. Een verdere stijging ligt in het verschiet. De opkomst van kunstmatige intelligentie levert de denkkracht om productieprocessen efficiënter te maken en de verkopen van robots aan de voedingsindustrie stijgen.

Transparantie

De bijdrage van productietechnologie aan voeding is voor de consument vaak niet zichtbaar. Informatie over de productiestappen en de schakels in de voedingsketen vindt nog maar beperkt zijn weg naar de consument. In de ING Vraag van Vandaag poll zegt 52% meer te willen weten over de productie van zijn of haar voeding. Data-technologie faciliteert de uitwisseling van informatie in de keten waardoor meer voedingsmiddelen tot op productniveau te traceren zijn. Meer transparantie over de herkomst en productie van voeding helpt de afstand tussen producent en consument te overbruggen. Door RFID chips is het bijvoorbeeld mogelijk om vleesproducten van bron tot bord te volgen. Daarvoor is vaak wel verregaande samenwerking binnen de productieketen nodig.

Personeelsbehoefte

Op het gebied van personeel staat de voedingsindustrie voor een dubbele uitdaging. Ruim een kwart van de 150.000 werknemers gaat tussen nu en 2030 met pensioen. Tegelijkertijd vragen complexe productieprocessen om scholing van personeel en om instroom van medewerkers met nieuwe kennis en vaardigheden. Technologie kan mensen zwaar werk uit handen nemen, de arbeidsproductiviteit naar een hoger niveau tillen en het risico op toekomstige personeelstekorten helpen verkleinen. Bij een toename van de investeringen tot 2 miljard euro in 2030 verwacht het ING Economisch Bureau dat bijna de helft van de toekomstige personeelsbehoefte via technologische innovatie kan worden ingevuld.

https://issuu.com/wijbusinessnieuws/docs/pdf_ing-foodtech-robotarm-biedt-voe

Vorig bericht Gunning inkoop van zorg en ondersteuning in sociaal domein Westfriesland
Volgend artikel Rosaline Zuurbier vice-voorzitter Raad van Commissarissen FloraHolland

Nu op WijNoordHolland